luni, 15 iunie 2009

blat de tort- reteta de baza




Blat de tort (reteta de baza)

Ingrediente:
8 oua, 
10 linguri de zahar
10 linguri de faina
1 lingurita si jumatate praf de copt
un praf de sare

Mod de preparare:
Se separa ouale. Se bat spuma tare  albusurile cu sarea si zaharul adaugat treptat . Cand albusurile sunt spuma tare  se adauga galbenusurile amestecand usor in compozitie cu o spatula. La final se incorporeaza faina cernuta cu praful de copt si se amesteca usor de jos in sus. Compozitia obtinuta se pune in forma tapetata si se da la cuptor preincalzit la foc potrivit.
 Se incearca daca e copt cu o scobitoare.


Pentru blaturile facute din mai putine oua, se procedeaza astfel,
Exemplu:
-pentru 4 oua se adauga 6 linguri zahăr si 6 linguri faina
-pentru 6 oua se adauga 8 linguri zahar si 8 linguri faina
-pentru 9 oua se adaugă 11 linguri zahar si 11 linguri făina

Daca doriti sa faceti blatul cu cacao se procedeaza asa:
-pentru 4 oua se adauga 6 linguri zahar, 5 cu faina si 2 cu cacao
-pentru 6 oua se adauga 8 linguri zahar  , 7 cu faina si 2 cu cacao
-pentru 9 oua se adauga 11 linguri zahar , 10 cu faina si 2 cu cacao

 Desigur ca daca doriti ca blatul sa fie mai negru si evident mai amarui pentru fiecare 1 lingura cu faina scazuta se adauga 2 cu cacao.
-pentru 10 oua se adauga 12 linguri zahar , 10 linguri faina si 4 linguri cu cacao

Cand spun cacao , ma refer la cea cu un continut scazut de grasime , nu la cea neagra!

Daca vreti sa adaugati nuci, alune sau migdale macinate se procedeaza asa:

-pentru 4 oua se adauga 6 linguri zahar 5 cu faina si 3-4 linguri cu nuci macinate fin(nu tocate)
-pentru 6 oua se adauga 8 linguri zahar 7 cu faina si 3-4 linguri cu nuci macinate fin.

Astfel pentru fiecare 1 lingura cu faina scazuta se adauga 3-4 linguri cu nuci macinate fin.
Daca puneti nuci tocate se adauga normal(nu prea multe) fara a modifica numarul de linguri cu faina adaugate.

Lingurile cu faina trebuie sa fie pline cat sta pe ele. Nu rase și nici prea cu varf! Bagati lingura in faina si scoateti-o. O scuturati putin si  cata faina a ramas pe ea atata adaugati. Lingura este una normala ,de supa.

Sarea are rolul de a aera albusurile. La fel de bine se poate inlocuii cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
Incepeti sa bateti albusurile cu sarea sau sucul de lamaie pana prind o culoare albicioasa si sunt aerate. Apoi adaugati treptat zaharul lingura cu lingura.

Praful de copt se adauga in functie de cate faina folositi. De regula 1 plic de cca 7 grame este suficient pentru 500 g faina. La un blat de 4 oua este suficient 1 lingurita cu praf de copt, la 6 -8 oua  1  si 1/2 lingurite praf de copt si cresteti cantitatea de praf de copt adaugata, in functie de cat de multe oua se folosesc  , evident crescand si gramajul fainii adaugate.

Testul cu scobitoarea se face asa:
Nu deschideti usa aragazului in primele 15-20 minute, sub nicio  forma! Cand vedeti ca blatul a crescut si devine auriu ,luati o scobitoare si infigeti-o in mijlocul blatului. Daca scobitoarea atunci cand o scoateti este curata si uscata, adica nu se ia pe ea compozitie necoapta , puteți sa scoateti blatul, este gata!

Reteta asta pregatita dupa cum am spus mai sus , nu are cum sa dea gres daca:
- Folositi ouale neexpirate la temperatura camerei. Ca sa nu asteptati prea mult pana se incalzesc ouale scoase din frigider, este suficient sa le tineti 1 minut in apa calda de la robinet.
-Faina  trebuie cernuta si sa fie de tip 000
-Cuptorul trebuie neaparat preincalzit la foc mediu sau cca 175 GC.
-Blatul copt se scoate din forma si se raceste pe un gratar.


Tapetarea formei se poate face cu hartie de copt sau cu ulei si faina. Sau se pune putin ulei de floarea soarelui in forma si cu o pensula sau degetele se unge toata forma. Puneti faina si agitati forma pana se prinde faina pe toata forma.
Faina neprinsa de forma pentru copt se arunca.

Reteta este probata de multi ani, nu are cum sa dea gres la dvs.!

Niciun comentariu: