miercuri, 26 august 2009

mancarica de marar si cartofi

500 g carne de porc
4 cepe
1 ardei gras
4 cartofi potriviti
2 rosii sau bulion
2 lingurite de faina
1 legatura de marar
 ulei sare piper
Mod de preparare:Carnea se taie in bucati potrivite si se pune la prajit in uleiul incins impreuna cu  ardeiul si ceapa tocata marunt .Se pune o cana cu apa cartofii taiati felii groase si mararul tocat si se lasa la inabusit. Cand e aproape gata se adauga rosiile date prin robot sau bulionul amestecat cu faina si se lasa sa fiarba pana iese uleiul deasupra.

chec cu pere si stafide

150g faina
5 oua
200 g zahar
50 g unt
50 g stafide
5-6 pere
1 plic zahar vanilat
1 lingurita raf de copt
esenta de rom (optional)

Mod de prepapere:Se pun la inmuiat stafidele in apa cu rom.Perele se curata se taie cubulete si se prajesc in unt cu zaharul vanilat, pana se rumenesc, si se lasa la racit.Separi galbenusurile de albusuri . Intr-un castron se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac o spuma alba adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie ,faina (in ploaie) perele prajite stafidele si albusurile (batute tare, separat cu un praf de sare).Se amesteca bine cu o spatula si se pune compozitia intr-o forma de chec unsa si tapetata cu faina.Se da la cuptor iar cand e gata nu se scoate imediat din forma.Se serveste calduta sau rece pudrata cu zahar.

ciorba de perisoare

 
1 kg carne tocata amestec
2 oua
2 cartofi
2 morcovi potriviti
2 ceape
telina,radacina patrunjel
1 ardei
1 ceasca orez
suc de rosii
patrunjel,leustean
sare , piper
zeama de lamaie sau bors

Mod de preparare: Intr-o oala pui apa la fiert(mai mult de jumatate). Cureti legumele le speli si le tai marunt.Se pun la fiert in afara de cartofi.Acestia se pun(taiati cubulete) cand legumele sunt aproape fierte. Intre timp se fac perisoarele:Carnea se amesteca cu o ceapa tocata marunt,  orezul spalat, putin patrunjel tocat marunt sare si piper dupa gust.Din aceasta compozitie se fac bilute(cu mainile umezite  pentru a nu se lipii carnea) care se pun direct in oala la fiert.Cand s-au ridicat deasupra sunt gata.In ciorba se pune patrunjelul si leuseanul tocat se potriveste de sare si se acreste (cu zeama de lamaie sau bors ) , dupa gust. Se serveste dupa preferinta , cu smantana.

"Gratar" in tigaie


carne de porc(ceafa sau cotlet) ,sare, piper si ulei.
Mod de preparare:Carnea se taie felii se sareaza si pipereaza si se pune in tigaie.Se prajeste pe ambele parti. Cand e gata se poate servii cu cartofi prajiti.

marți, 25 august 2009

tochitura din carne de vita




Ai nevoie de:

500 g pulpa de vita
4 cepe
3 rosii
2 ardei
1 ardei iute
2 catei de usturoi
1 pahar de vin rosu
2 linguri de boia
sare piper
 foi de dafin 
marar
patrunjel


Mod de preparare:
Ceapa curatata se toaca si se caleste cu carnea taiata cubulete.
Se adauga  putina apa calda si sare.Dupa ce  carnea e fiarta se pun rosiile tocate mai mare ,ardeii si cel iute, piper ,foile de dafin ,vinul, boiaua si verdeata. Se lasa sa se gateasca bine toate ingredientele si se pune usturoiul pisat . Cand e gata , servesti tochitura fierbinte cu mamaliguta calda ,alaturi de un pahar de vin rosu .

Pofta buna!

joi, 20 august 2009

ardei umpluti cu carne



Ai nevoie de:

15 ardei potriviti
4 rosii
500 g carne tocata
3 cepe potrivite
1 lingura bulion
o cescuta cu orez
marar, patrunjel,
sare piper condiment tip vegeta

Mod de preparare:
Intr-un castron amestecati bine carnea cu ceapa(prajita in putin ulei sau cruda),orezul bine spalat, lingura cu bulion,mararul si patrunjelul tocat marunt,sare , piper si vegeta. Cu aceasta umplutura se umplu ardeii, la capul lor puteti pune cate o felie de rosie.
Se aseaza in oala cu deschizatura in sus .
2 rosii se dau prin robot(sau puteti pune bulion) si se pune in oala completand cu apa pana se acopera ardeii. Condimentati si adaugati 2 frunze de dafin(optional).Puneti oala la fiert la foc potrivit.

Pofta buna!

ciorba taraneasca



1 pui
morcovi
o ceapa
radacina patrunjel
telina
ardei gras
3 cartofi
200 g mazare
20 pastai fasole
2 rosii
bors
Mod de preparare: puiul se spala si se taie bucati , apoi se pune la fiert cu putina sare. Dupa se se spumeaza se adauga ceapa tocata marunt. Toci zarzavaturile fideluta si le prajesti in putin ulei.Cand sunt gata se pun in oala peste pui si mai adaugi mazarea ,fasolea verde si cartofii taiati cubulete. Dupa ce a dat cateva clocote se pun rosiile oparite , curatate de pielita si tocate. La final se pune cam 300 ml bors sau 2-3 linguri Delikat Bors Magic. Se potriveste de sare si se adauga patrunjel proaspat,tocat.

prajitura cu corcoduse





150g unt
400 g faina
400g zahar
4 oua
corcoduse(sau fructe combinate caise cu cirese)
1 praf de copt

Mod de preparare:
Freci untul cu zaharul pana devine spuma. Adaugi ouale unul cate unul,faina si praful de copt. Se amesteca bine si se pune compozitia intr-o tava rotunda de tort tapetata si se da la cuptor la foc potrivit .Cand s-a copt putin e crescuta si alba pe deasupra se pun corcodusele fara sambure pe toata suprafata formei si o pui din nou in cuptor.Cand e gata o puteti pudra cu zahar si taia ca pe tort. Prajitura este dulce-acrisoara daca o faceti cu corcoduse sau visine.

luni, 17 august 2009

gradina mea

muscate





begonii








inghetata de capsuni


tort de ciocolata




tocanita din carne de porc cu cartofi




500 g carne de porc

2 cepe
1 ardei gras
2 rosii potrivite

5-6 cartofi mai mari
1 legatura patrunjel

putin ulei
piper, o foaie de dafin ,sare ,condiment tip vegeta



Mod de preparare: Intr-o cratita se pune uleiul la incins. Carnea se toaca cubulete si se pune in cratita si se prajeste la foc potrivit cu putina sare si piper.Cand carnea este prajita putin se pune ardeiul si ceapa tocata.Se lasa sa se prajeasca putin si se adauga cartofii tocati cubulete apoi se pune apa cat sa-i acopere si foaia de dafin. Cand cartofii sunt aproape fierti se pun rosiile tocate si se mai lasa sa fiarba pana sunt gata cartofii. La final se potriveste de sare ,se condimenteaza si se pune patrunjelul proaspat, tocat.

tochitura taraneasca



Ai nevoie de:



500 g pulpa de porc;
500g carnati de casa afumati ;
2 cepe mari;
2 ardei ;
4-5 rosii ;
200ml vin rosu;
2 catei de usturoi
sare,piper ,
ienibahar si foi de dafin dupa gust

Mod de preparare:

 Ceapa si ardeii se toaca marunt.Carnea si carnatii se taie bucati nu prea mici .Se pun intr-o cratita la calit in putin ulei ceapa ,ardeii si carnea, care se condimenteaza,cand ceapa devine transparenta se adauga carnatii si se gatesc pana cand se patrunde carnea (se adauga putina apa sau supa, sa se patrunda carnea) dupa care se adauga vinul, foaie de dafin si ienibahar (optional) ,rosiile tocate sau bulion si se mai fierbe putin,se potriveste de sare inainte sa iei cratita de pe foc si adaugi usturoiul pisat. 
Se serveste cu mamaliguta.

Pofta buna!

vineri, 14 august 2009

poale'n brau



Pentru aluat:
500 g faina
100 g unt
4 galbenusuri
100 g smantana
20 g drojdie
300 ml lapte
100 g zahar
putina sare

Umplutura
500 g branza de vaci framantata
2-3 oua
2 linguri zahar cu vanilie
coaja de lamaie
50 g stafide
1 pahar lapte
putina sare

In laptele caldut se dizolva drojdia, se adauga cateva linguri de faina, si se lasa sa creasca.
Intr-un vas mai mare se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se topeste zaharul se adauga smantana si apoi drojdia si faina si se amesteca. framantati bine aluatul cat mai mult timp si apoi se adauga untul caldut(eu am topit untul intr-un vas si apoi l-am lasat sa se raceasca)
Aluatul obtinut se lasa la dospit cam 1 ora. Dupa ce a crescut se intinde o foaie mai groasa si se taie patratele.
Umplutura se obtine astfel: se framanta branza se adauga zaharul vanilat, ouale stafidele si laptele.
aceasta umplutura se pune pe patretelele de aluat si se impatura suprapunand colturile opuse. Se pun placintelele pe o tava tapetata si se dau la cuptor cca 30 min. Cand sunt gata se pudreaza cu zahar.
Pofta buna!

miercuri, 5 august 2009

chiftelute marinate





Pentru chiftelute:




Carne tocata(eu o cumpar proaspata gata tocata dar puteti sa o tocati si acasa)1 ou 1 ceapa mica, 3-4 catei de usturoi,1 cartof, 2 felii franzela, sare, piper , verdeata (optional).




Se prepara astfel: Se amesteca toate ingredientele;carnea tocata cu painea muiata in apa si stoarsa, cartoful dat pe razatoarea mica,usturoiul pisat si ceapa tocata marunt. Condimentati si se fac bilute potrivite care se rostogolesc prin faina si se prajesc in ulei.




Pentru sos(eu il prepar cu rosii proaspete): 5 rosii proaspete , un ardei potrivit, 1 pahar cu supa sau apa piper boabe sau o bucatica de ardei iute 2 foi de dafin ,cimbru ,sare.




Se dau prin robot rosiile cu ardeiul.Se pune imediat in cratita cu chiftelutele de pe foc ,adaugati supa sau apa si restul ingredientelor.Se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic 15-20 min.



Se servesc cu piure de cartofi sau pilaf de orez.

galuste cu prune




Ingrediente:1 kg cartofi (preferabil rosii dar eu am facut cu cartofi albi si mi-au iesit foarte bine), 2 oua, 3 linguri cu gris, 2 linguri cu faina alba, putina sare.


Mod de preparare:Cartofii se fierb cu coaja cand sunt fierti se curata si se paseaza bine cu furculita. Se adauga si celelalte ingrediente si se amesteca bine. Incepem sa spalam prunele, se scot samburii si se pune pe ele putin zahar(nu mult pentru ca se poate desface aluatul la fierbere di cauaza zaharului). Intr-o oala se pune la fiert apa multa cu putina sare. Intr-o tigaie mai adanca se pun 2 linguri de ulei sau unt si cand s-a incins se rastoarna 250g pesmet si se amesteca pana devine auriu; se ia de pe foc si se adauga 200 g zahar si 1 pliculet de zahar vanilinat si o lingurita de scortisoara macinata.


Se pregatesc galustele astfel:


Se ia cu lingura din coca , se pune in palma infainata, se preseaza pana se subtiaza de jumatate cm, se aseaza o pruna(fara sambure eu le pun intregi nu jumatati si imi ies galustele mai mari) si se strange coca pana se invaluie pruna complet. Se da forma rotunda si se aseaza pe un platou cu putina faina. Cand ai terminat de facut galustele se pun usor la fiert sa nu se desfaca in apa clocotita la foc potrivit . Cand se ridica deasupra se mai lasa sa fiarba putin( cca 1 min) se scot si cat sunt inca fierbinti se rostogolesc prin pesmetul pregatit(va ajutati cu o lingura).Se mai pudreaza cu zahar vanilat si...Sunt gata!

placinta cu mere si scortisoara


1 ou, 10 linguri de zahar, 10 linguri de lapte , 10 linguri de ulei 1 lingurita praf de copt si faina cat cuprinde; mere(cate doriti) zahar pentru mere si optional scortisoara.
Se amesteca toate ingredientele cu praful de copt stins cu zeama de lamaie si se pune faina. iese un aluat neted si nelipicios. Se imparte aluatul pe jumatate se intide si se pune pe o tava tapetata cu hartie de copt apoi se intind merele caldute care au fost rase inainte si "fierte" cu zahar. Din aluatul ramas se intinde se taie fasii si se impletesc deasupra.