duminică, 13 septembrie 2009

cartofi taranesti cu friptura de pui

Cartofi taranesti
cartofi
suc de rosii sau bulion
3-4 catei de usturoi
1 ardei gras
2 cepe mai mici
condimente(sare, piper, boia de ardei dulce si iute, ienibahar, o foaie de dafin)
leustean
Mod de preparare: Cartofii se curata se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare.Ceapa si ardeiul se toaca, se calesc in ulei pana cand ceapa devine transparenta si apoi se pune sucul de rosii.Cand cartofii sunt aproape fierti se pun intr-o tava si peste se pune sosul pregatit.Se presareaza cu sare ,piper, boia, ienibahar, usturoiul tocat ,foaia de dafin si se da la cuptor pana cand se rumenesc apoi se scot din cuptor si se presara leusteanul proaspat tocat.In tava se mai poate pune sunculita afumata.Cartofii astfel obtinuti se pot servii ca garnitura ,alaturi de friptura sau ca atare cu salata de varza.
Friptura de pui
 pulpe si piept de pui
sare piper si boia de ardei dulce(sau iute)
Mod de preparare: Se dezoseaza carnea se taie bucati se condimenteaza cu sare, piper,boia si se prajeste in ulei.  

miercuri, 2 septembrie 2009

oua umplute cu pate

Oua
pate de porc sau pasare
maioneza
castraveti si gogosari murati.
Mod de preparare: Ouale se fierb ,se curata de coaja , se taie pe jumatate( pe lungime) si se scot galbenusurile. Intr-un castron se sfarama bine cu o furculita galbenusurile si se freaca cu pateu.Cu aceasta compozitie se umplu albusurile.Se orneaza cu  maioneza ,gogosari  ,castraveti murati  si patrunjel.

rulada cu crema de ciocolata si banane

Pentru blat:
 5 oua
100 g zahar
60 g faina
20 g cacao
1  praf de copt
Pentru crema:
5 oua
100 g zahar
200 g unt
200 g ciocolata
100 g nuci, alune sau migdale
esenta de rom
1 banana
Pentru ornat: 
1 banana
ciocolata alba
Mod de preparare:
Blatul:se bat spuma  tare albusurile cu zaharul adaugat in ploaie. Adaugati galbenusurile cacaoa faina (in ploaie)si praful de copt. Se amesteca bine cu o spatula(de jos in sus) dupa fiecare ingredient pentru a se incorpora.Compozitia se da la cuptorul incalzit intr-o tava tapetata. Se coace la foc mic.Cand e gata se lasa putin pentru a se racorii, se scoate din tava si se ruleaza intru-un prosop umed sau folie.
Crema:Ouale se freaca bine cu zaharul si se fierb pe baie de abur pana se ingroasa. Cand sunt gata se adauga ciocolata bucati si se amesteca pana se topeste.Apoi se pun migdalele si esenta de rom. Cand este rece se spumeaza cu untul.
Se desface blatul  se pune crema (nu toata ca sa mai ramana pentru ornat)  banana in capatul blatului si se ruleaza inapoi. Se orneaza cum se doreste.

marți, 1 septembrie 2009

croisante cu gem de caise


1 kg faina tip 000
4 oua
20 g drojdie
160 g zahar
150ml lapte
150 ml smantana dulce
1 lingura smantana fermentata
50 g unt
un praf de sare
Mod de preparare: Ouale se bat spuma cu zaharul si sarea.Drojdia se pune la inmuiat in laptele caldut si se adauga peste oua impreuna cu smantana( dulce si fermentata) si faina in ploaie.Se framanta bine iar la final se incorporeaza untul topit caldut.Se lasa la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul. Dupa de a crescut se ia din aluat se intinde pe masa infainata o foaie de forma rotunda si se taie in triunghiuri varfurile sa fie in centrul cercului.Se ung triunghiurile cu gem de caise si se ruleaza de la baza spre varf.Se pun pe tava cu hartie de copt si se lasa sa creasca acolo cam 20 min si apoi se pun in cuptorul incins pana devin maro aurii.Cand sunt gata se pudreaza cu zahar.

ciorba de pui a la grec


1 pui
2 cepe
2 morcovi
1 telina mica
1 radacina de patrunjel
1 cescuta suc de rosii
1 cescuta orez
3 oua
1 lamaie mare(suc)
5 linguri cu smantana
patrunjel,leustean
Mod de preparare:Puiul se pune la fiert taiat bucati.Legumele se toaca(se pot prajii separat, dupa preferinta) si se pun in oala dupa ce a fost spumata ciorba.Se lasa sa fiarba aproape de tot si se adauga sucul de rosii. Se scoate puiul iar in oala si  punem orezul  gata fiert . Carnea de pui se taie cubulete se pune inapoi in oala si se mai lasa sa fiarba pana facem ouale care se bat spuma cu sucul de lamaie si se pun  in ciorba impreuna cu smantana.La final se adauga verdeata tocata si se potriveste de sare. 

pilaf cu legume


Ai nevoie de:

2 cesti cu orez
3 cepe mijlocii
4 rosii
2 ardei
patrunjel
sare,piper
putin ulei

Mod de preparare:

Ceapa se taie marunt si se pune la calit intr-o cratita cu ulei  pana cand se inmoaie si devine aurie. 
Se adauga orezul spalat,  rosiile si ardeii taiati felii.Se pune apa cat sa acopere putin mai mult si se lasa la  fiert (se poate pune oala si in cuptor pana fierbe orazul). La final se pune patrunjelul tocat. Se serveste racorit.

Pofta buna!

supa de pui cu galuste


Ai nevoie de:

1 pui
2 cepe
2  morcovi
telina
1 ou
160 g gris
1 legatura patrunjel
sare,piper

Mod de preparare:

 Se spala puiul se taie bucati si se pune la fiert cu putina sare. Cand fierbe se indeparteaza supa si se adauga ceapa curatata intreaga, morcovii taiati si telina ,se  lasa sa fiarba. 
Incepem sa facem galustele. 
Oul se bate cu putina sare, cu o furculita  si se adauga grisul in ploaie, se lasa la umflat
( este important acest timp in care grisul sta cu ou , pentru ca galustele sa iasa pufoase).
Cand a fiert puiul se scoate impreuna cu legumele si punem galustele in oala direct cu lingura. De preferat este sa fie puse cu o lingurita pentru ca galustele la fiert isi maresc mult volumul.
Supa se fierbe la foc mic pana se ridica galustele apoi se potriveste de sare si piper, se adauga patrunjelul tocat ,se ia de pe foc si se lasa acoperita pana la servire.

Pofta buna!