sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Tort cu migdale si crema de vanilie

Am facut acest tort de ziua fiicei mele Andrada, cu ocazia zilei de Sf. Andrei. Sper sa va placa, a iesit un tort crocant si aromat.

Ai nevoie de:
Pentru blat:
200 g migdale macinate
300 g biscuiti simpli
300 g zahar
6 oua
3 linguri cacao
4 linguri faina
1 lingurita praf de copt

Pentru crema:
250ml lapte
1 budinca de vanilie
1 ou
200 g zahar
250 g unt

Pentru ornat:
6 linguri zahar
1 lingura apa
fulgi de migdale si porumb
frisca


Mod de preparare:
Blatul:
Migdalele macinate si biscuitii sfaramati se fierb intr-o cratita cu zaharul si 4 linguri de apa. Cand e topit zaharul se lasa la racit. Ouale se separa iar galbenusurile se freaca cu cacaua cernuta si se pune peste migdale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se incorpareaza in compozitia anterioara amestecand usor de jos in sus. La final se pune faina cernuta amestecata cu praful de copt. Se pune compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor(incalzit) la foc mic aproximativ o ora. Cand e gata se lasa la racit si se taie in 3 felii rotunde.

Crema:
 Laptele se pune la fiert . Intr-un vas se amesteca zaharul cu oul , praful de budinca si putin lapte. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Cand e gata se lasa la racit iar apoi se amesteca cu untul pana devine o crema spumoasa. Cu aceasta crema se umpe blatul.

Glazura:
 Inca de la inceput ne pregatim o foaie de copt rotunda( de dimensiunea tavii in care s-a copt blatul) pe care urmeaza sa punem glazura. (eu am folosit fundul unei tavi cu inel detasabil pe care l-am uns cu unt). Aceasta glazura trebuie manuita cu atentie deoarece poate provoca arsuri grave.
Intr-un vas se pune la topit la foc mic zaharul si apa amestecand continuu pana se caramelizeaza, se pun fulgii de migdale si porumb si se mai caramelizeaza putin. Cand e gata se pune pe forma si se lasa la racit dar nu da tot. Cand s-a racorit putin si nu mai curge incepem sa o taiem( in triunghiuri cu varful in centru) cu un cutit dat prin unt in permanenta. Cand s-a intarit intoarcem tava iar pe fundul ei punem apa rece.Imediat se desprinde glazura ramanand triunghiuri bine formate.

  Blatul umplut cu crema de vanilie se imbraca intr-un strat gros de frisca(eu am colorat-o cu galben) , deasupra se pun triunghiurile de zahar si se orneaza dupa preferinta.

duminică, 15 noiembrie 2009

Leapsa Madlene

Am mai primit inca o data leapsa(o altfel de leapsa, numita leapsa Madlene) de la Florena careia ii multumesc din nou.
Intrebari:
1. Care e madlena domniei voastre?
     Iubesc ciocolata orice sortiment .

2.Dar bau-baul din farfurie?
   Carnea neprajita suficient.

Leapsa merge la:
Cristina
furnicuta-boscodina.
   isabela



luni, 9 noiembrie 2009

Leapsa Foto

Am primit pentru prima data Leapsa ,de la   Florena   si    Just me carora le  multumesc frumos ca s-au gandit si la mine .
Regulile sunt urmatoarele nu prea grele...trebuie sa postam o foto serioasa si una haioasa, apoi sa dam leapsa mai departe.
 As incepe cu o foto pe care eu o cred serioasa, este un cartier rezidential din Spania


.
Iar foto haioasa... m-am gandit la acesti delfini tot din Spania.

 Acum asteptand cu interes postarile lor ,dau leapsa :
diana
mononoke 
nicoleta

marți, 3 noiembrie 2009

cornulete cu gem



Pentru inceput imi cer scuze pentru calitatea imaginii ,dar din cauza ca aparatul foto e defect am pozat cornuletele cu webcam pana poate reusesc sa rezolv problema.
Acum sa trecem la reteta:


Ai nevoie de:
1 ou
300 g unt sau 1 cana de untura
3 cani de faina
1 praf de copt
1 cana apa
un praf de sare
umplutura
gem de fructe (de care doriti)


Mod de preparare:
Se amesteca untul moale cu faina si praful de copt, oul , sarea si apa calduta. Se framanta pana devine un aluat nelipicios.(daca este necasar se mai poate adauga apa sau faina, dupa caz). Din aluatul rezultat se rup bucati  care se intind in forma rotunda ,se taie cu cutitul in triunghiuri cu varful in centru, se pune gem pe fiecare,pe  partea exterioara si se ruleza.Se pun in cuptor pana se rumenesc apoi se dau prin zahar pudra.Acum urmeza ... servirea!
Pofta buna!