joi, 16 septembrie 2010

Sos din afine roșii


Am primit ieri niște afine roșii din care am făcut un sos delicios.
I-aș spune dulceață numai că nu este foarte dulce, deci nu e dulceață!

Diferența dintre aceste afine și cele deja cunoscute este:
La gust sunt ușor amare.
 Sunt mai tari .
Se coc la sfârșitul verii deoarece cresc doar la altitudini mari.


Ai nevoie de:
1,5 kg afine roșii
800 g zahăr
300 ml apă
100 ml vin de mure
1 baton scorțișoară
4 cuișoare
1 lămâie

Mod de preparare:

Zahărul și apa se pun la fiert pană devin un sirop.Se adaugă afinele, scorțișoara , cuișoarele ,coaja și zeama de la lămâie. Se fierbe. Când a început să fiarbă se adaugă vinul și se mai fierbe 15-20 minute.
A ieșit un sos gustos de o culoare roz intens.
Eu îl folosesc la deserturi.



Se poate păstra și în borcane, peste iarnă.Se pune sosul în borcane cât este încă fierbinte și se pun capacele.Pentru mai multă siguranță se pot fierbe borcanele cu sos până cand nu se mai  poate ține dosul degetelor pe capace(apa să fie până sub capace, să nu le acopere!) apoi se lasă la răcit pană a doua zi în apa în care au fiert.

Poftă bună!

Acum am o nelămurire!
Am înțeles că acestor afine li se mai spune și merișoare.
Poate mă ajutați!

Vă mulțumesc!

2 comentarii:

Reka spunea...

Ma bucur extrem de mult, ca ai postat aceasta reteta. Si eu am pus afine rosii, dar numai in congelator, dar stiut nici o reteta de dulceata. Merci mult. La noi se mananca langa felurile de carne, in loc de muratura.
Contin multe vitamine.
Si eu stiu de denumirea de merisoare. Felicitari !!!!

gaby's blog spunea...

Reka mă bucur că ți-am fost de ajutor și uite că și tu m-ai ajutat!
În final sunt merișoare. Merci!
un sfârșit de săptămână minunat, iți doresc!