sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Clatite de cartofi (hrenzele)

Reteta recomandata de sotul meu.
Absolut delicioase!
                                                                  
                                                                       Ai nevoie de:
1 kg cartofi
2 linguri faina
2 oua
usturoi
sare , piper

Mod de preparare:
Cartofii curatati se dau pe razatoarea mica. Se amesteca cu faina , ouale, si usturoiul dat tot pe razatoare.Se potriveste de sare si piper.
Intr-o tigaie se pune ulei ca pentru clatite , se ia o lingura din copozitia de cartofi se pune in tigaie si se intinde subtire dandu-i forma ovala. Se prajesc pe ambele parti..
Se pot servii calde cu iaurt sau cu friptura .
Pofta buna!

tort fluture

Un tort rapid si usor!
Blat simplu  cu stafide , acoperit cu ciocolata topita si ornat cu frisca.



vineri, 29 ianuarie 2010

placintele cu carne


Ai nevoie de:
Pentru aluat:
500 g faina
7 g drojdie
100 ml lapte
100 g branza de vaci
50 g margarina la pachet
2 oua
sare 

Pentru umplutura:
300 g pulpa de porc
2 felii slanina afumata 
1 ceapa potrivita
1 catel de usturoi
1 ardei, 
ardei iute
condiment curry
boia de ardei iute
sare , piper

Mod de preparare:
 Aluatul:Branza, margarina moale, ouale si putina sare se freaca spuma. Drojdia se pune in laptele caldut si se lasa 10 min. apoi se adauga peste compozitia anterioara . Se amesteca si se incorporeaza faina. Framantam bine aluatul il invelim in folie si il punem in frigider  jumatate de ora, timp in care preparam umplutura.

Carnea si slanina se toaca marunt, se condimenteaza cu sare, piper, curry si se pune la prajit intr-o tigaie cu o lingura de ulei. Dupa ce devine aurie se adauga ceapa taiata solzisori finuti usturoiul zdrobit in coaja sub lama cutitului si ardeii dati prin robot.Se intoarce carnea iar gand e aproape gata adaugam boiaua si scoatem usturoiul. Se lasa la racit.

Din aluat intindem o foaie de cca 1-2 cm, se decupeaza cercuri mai mari si pe fiecare cerculet punem umplutura. Se impaturesc cercurile si se lipesc marginile. Se dau la cuptorul preincalzit pe o tava tapetata cu hartie de copt, la inceput la foc mic apoi la foc potrivit pana devin aurii.
Se pot servi ca aperitiv.
Pofta buna!


pernute cu crema de vanilie


Si daca mi-a mai ramas aluat de la reteta anterioara "Tarta cu nuci", am facut si pernute cu crema de vanilie.
Crema este budinca de vanilie cu adaos de esenta de vanilie. 

tarta cu nuci

Zilele trecute mi-am adus aminte de un desert din copilarie, pe care il faceam in forme de savarine  si le numeam "Cosulete", dar cum  nu am aceste forme (deocamdata) , am facut o tarta si iata ce a iesit:
Pe placul copiilor si nu numai!
si acum reteta:

Ai nevoie de:

Pentru alut:
800 g faina
200 g margarina Delma pentru copt si gatit
2 linguri iaurt gras
2 galbenusuri
100 ml apa
1 lingurita  praf de copt
un praf de sare

Pentru umplutura:
Dulceata 
2 albusuri
100 g zahar
nuci macinate

Mod de preparare:
Se spumeaza margarina cu sare, se adauga galbenusurile, iaurtul apoi se incorporeaza faina , praful de copt si apa calduta. Se framanta un aluat pufos si nelipicios.Din el se intinde o foaie de 1-2 cm care se pune in forma de tarta. Peste aluat  se intinde un strat potrivit de dulceata. 
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si se amesteca cu nuci macinate apoi se intind peste tarta. 
Se da la cuptorul preincalzit la foc potrivit , pana devine aurie.
Cand e gata se pudreaza cu zahar pudra.

joi, 28 ianuarie 2010

tort dinozaur


Si daca fiica mea, Gabi tot este atat de pasionata de dinozauri, m-am gandit intr-o seara ,asa pe fuga sa-i fac un tort dinozaur, pe care sa-l pape cum vrea.
Nu e ceva complicat sau ma rog ...ceva unicat demn de  revista, dar ne-a placut!

Retea este simpla. Blat de tort cu cacao si crema de vanilie colorata. Ornament bombonele.

Leapsa

Just me intr-un comentariu postat pe blogul meu, mi-a pasat o leapsa si ii multumesc frumos! Defapt e o intrebare scurta si la subiect
"Ce se afla in poseta ta?"
Raspuns:
Ca orice femeie ,  poseta mea poseda:
Trusa de machiaj, parfumuri vreo 3 :))  ,  perie de par , servetele, portofel, cercei de rezerva si tot felul de accesorii .
 Iar ca orice mama:
un scutecel, sevetele umede, poate o lingurita  si  bineinteles  jucarioare. Ca atunci cand se plictisesc fetele in masina,sa le atrag atentia cu ceva "nou":))
Dau leapsa blogurilor inscrise in lista mea si cui o vrea!

marți, 26 ianuarie 2010

mini tarte

Ideale ca aperitiv!

Ai nevoie de:

Pentru aluat:
500 g faina
150 ml lapte
1 ou
7 g drojdie uscata
50g margarina
seminte de chimen
sare


Umplutura:
Sunca presata
salam
branza
1 ardei rosu
cateva fire ceapa verde
1 legatura marar
 cascaval


Mod de preparare:
Aluatul: Faina se pune intr-un vas, in mijloc se face o adancitura unde se pune sare si drojdia.Peste ea se pune  laptele caldut si se lasa 10 min. Apoi se amesteca cu oul , margarina si semintele de chimen zdrobite. Se framanta bine  , se inveleste intr-o folie si se baga in congelator pentru 10 minute.

Umputura: Branza data pe razatoare se amesteca cu salamul taiat cubulete mici, ceapa , ardeiul si mararul tocat marunt.

Se ia o bucata din aluat , se intinde o foaie  de jumatate cm.  si se pune pe toata suprafata ei felii de sunca presata iar peste  umplutura de branza. Se ruleaza si se taie bucati de 1-2 cm grosime. Se presara cascaval ras peste ele si dau la cuptor la foc potrivit  pana devin aurii.

pui la cuptor cu ananas


Ai nevoie de:
1 pui
200 g orez
sos de rosii
                                           rozmarin
cimbru
boia de ardei iute
ananas, masline
sare, piper
ulei


Mod de preparare: Puiul se spala, se condimenteaza cu piper , sare, se pudreaza cu boia si rozmarin. Apoi se pune in tava  unsa cu ulei.Langa acesta se pune orezul spalat. Din sosul de rosii, cimbru , rozmarin si 300 ml apa se face un sos care se pune peste orez. Tava se pune in cuptorul preincalzit, la foc potrivit  pana se rumeneste puiul.
Cand e gata se scoate puiul din tava si se serveste alaturi de orez  , ananas si masline verzi.
Pofta buna!

luni, 25 ianuarie 2010

Ziua si noaptea

 
Ai nevoie de:
Pentru foi:
 9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri  lapte
2 oua
1 lingurita bicarbonat amoniu
un praf de sare
esenta de vanilie
faina cat cuprinde aprox. 1 kg

Pentru crema:
                                                  250 g unt
200 g zahar
3 oua
4 linguri cacao
6 linguri apa
dulceata de visine

Ornament:
zahar pudra
cacao
visine din compot


Mod de preparare:
Foi: Zaharul, uleiul si laptele se fierb la foc mic pana clocoteste si zaharul e dizolvat. Dupa ce a fiert se adauga sarea si esenta de vanilie.Compozitia se pune intr-un vas mai mare si se lasa la racit. Cand e aproape rece se adauga bicarbonatul de amoniu, ouale, faina si se framanta bine pana devine un aluat nelipicios.Acesta se imparte in patru si se intind foi care se coc pe fundul unei tavi unsa cu margarina la foc potrivit pana devin aurii.

Crema: Cacaua se amesteca cu 4 linguri zahar , apa si se fierbe la foc mic.Ouale se freca cu restul de zahar pana devin spuma apoi se fierb la fac mic pana la dizolvarea zaharului , se adauga peste compozitia cu  cacao si se lasa la racit. Cand e rece se incorporeaza in  untul spumat.

Pe foi se intinde un strat subtire de dulceata de visine,  apoi un strat de crema , foie, dulceata, crema. La final se imbraca in crema iar deasupra se pudreaza cacao si zahar pudra. Se orneaza cu visine din compot.


Pranz delicios



Ai nevoie de:

Cartofi
muschi de porc
1 ardei
1 rosie
cascaval
 ulei de masline
ulei pentru prajit
sare , piper


Mod de preparare:Cartofii se curata , se taie mai gros si se prajesc ca si cartofii pai.
Carnea se taie feliute groase de 1 cm se condimenteaza cu piper si sare si se prajesc in tigaie sau pe gratar.
Rosia si ardeiul de taie felii, se sareaza  si se prajesc 1 min. in ulei de masline. Se scot pe o farfurie si se presar a busuioc maruntit.
Carnea se seveste altaturi de cartofi, rosie ,ardei si fasii se cascaval.
Pofta buna!

Leapsa de la Claudia


 Ce ne uneste,pe noi fetele de pe blogosfera? 
Aceasta intrebare mi-a fost adresata de Claudia "Banatule colt de rai" , iti multumesc frumos!


Cred ca pe noi fetele de pe blogosfera,ne uneste placerea de a bucatarii , de a cunoaste  prietene noi, cu sfaturi noi   si retete numai bune de incercat.  



Leapsa merge la :Just me
                          vera  
                         viorica
              

marți, 19 ianuarie 2010

Leapsa fragedei pruncii



veronica m-a surprins in mod placut cu aceasta leapsa. Iti multumesc frumos!
Eu postez imagini cu printesele mele. Incep:

                   Gabriela                                                                        
Mami ,de ce ma pui cu nasul in iarba? Of , nasul sus imi face poza!

                                                                 eee, la Venetia
Si aici  ... ce e asta? e de mancare?

                                               La Sinaia, imi place noua mea papusa!

                                       Am onoarea sa probez noua masina. Hmm, nu e moale ca in patutul meu!                

                                                De Pasti , am o sedinta foto!

                                                              As merge la plimbare...
La Borsa  e super!


                                                       Plec fara tine! :) vezi ca nu te mai astept!





Cleopatra
Aici sunt micuta, nu stiu ce tine tati in mana sau e mami?

La botez ... nu stiam ce ma astepta parca as fi vrut sa dorm ,pana am aflat :)) o baita pe neasteptate!
Sunt vesela tocmai am venit de la o plimbarica!
si aici, sunt in vacanta!
 De Craciun ,astept sa vina ziua mea!
Tati, ma plimba cu masinuta si  imi place mult!


                                                     Aici cu sora mea...
 
                                                       Si cu tati!


Leapsa merge la toata lista mea de bloguri!





duminică, 17 ianuarie 2010

cotlet de porc cu ciuperci



Ai nevoie de:
1kg cotlet de porc
400 g ciuperci
1 ceapa
200 ml vin rosu
sare , piper, ulei



Mod de preparare: Carnea se spala , se condimenteaza si se lasa deoparte. Ciupercile se spala se curata si se taie cu tot cu codite pe lung , bucati mai groase. Ceapa se taie solzisori. Se unge o tava cu ulei, se aseaza carnea , ceapa si ciupercile. Se presara sare, piper  se adauga vinul  si se da la cuptor pana carnea este rumenita. Pofta buna!

luni, 11 ianuarie 2010

inca un premiu

medi si alina m-au surprins frumos cu inca un premiu. Am primit atatea premii anul acesta ... Multumesc din suflet medi si alina!


Acesta este premiul care ma duce cu gandul la vara.
.
Il daruiesc urmatoarelor gospodine, sper sa la incante si pe ele.
.adis's blog
ellis
florena
marcela
retete-vegane
stefi
totoro

joi, 7 ianuarie 2010

leapsa

Am primit aceasta leapsa de la Liviu si am emotii!


Luaţi cartea ce mai la îndemână şi deschideţi-o la pagina 18 şi scrieţi al patrulea rând.


Cartea de rugaciuni(o invat pe fiica mea o rugaciune) "...toate cele din launtrul meu sa binecuvinteze numele cel sfant al Lui"



Fără să verificaţi , cât e ora?

15:55



Verificaţi:

16:09



Cu ce sunteţi îmbrăcat(ă):

Pantoloni de blug albastru si tricou roz



Înainte de a răspunde la acest chestionar la ce vă uitaţi?
blogul alinei, pe care o pup!




Ce zgomot auziţi în afară de cel al calculatorului?

Televizorul. Fiica mea se uita la desene animate:)



Când aţi ieşit ultima dată şi unde aţi fost?

Ieri, la cumparaturi.



Ce aţi visat ieri noapte?

Nu imi amintesc.



Când aţi râs ultima oară?

Acum 1 ora.



Ce aveţi pe pereţi în încăperea în care sunteţi?

Un tablou, o masca din Venezia.



Dacă aţi deveni mutimilionar peste noapte, ce aţi cumpăra prima dată?

Cred ca mi-as mai lua o masina si m-as muta.



Care este ultimul film pe care l-aţi văzut?

Print si cersetor.



Ati văzut ceva ciudat azi?

nu.



Ce părere aveţi despre acest chestionar?

Imi place.



Spune-ne ceva ce nu ştim încă?

nu imi vine nimic in minte.Sper sa se accepte:))



Prenumele copilului dvs. , dacă ar fi fetiţă?

Pai, am fetite asa ca am sa le numesc Gabriela si Cleopatra.



Şi dacă ar fi băiat?

Razvan.



V-aţi gândit vreodată să locuiţi în străinătate?

Da.



Ce aţi dori să vă spună D-zeu la porţile Raiului?

hmm... ca mi-a iertat pacatele si ca pot trece.



Dacă aţi putea schimba ceva în lume ce aţi schimba?

lumea toata, gandirea ,felul de a se comporta si diferentele sociale.



Vă place să dansaţi?

Da.



George Bush?

Nu stiu ce sa spun despre el, nu ma intereseaza.



Ce aţi văzut la televizor ultima dată?

In viteza a cincea, pe Discovery.
 
Dau leapsa:alina, florena si viorica.

marți, 5 ianuarie 2010

mini amandine


Ai nevoie de:
8 oua
8 linguri zahar
6 linguri faina
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt


Pentru crema:
1 ou
200 g zahar
2 linguri capucino
150 g ciocolata amaruie
esenta de rom
200 g unt sau margarina


Pentru sirop:
100 g zahar
200 ml apa
esenta de rom

Glazura:
200 g ciocolata
100 ml smantana dulce

Mod de preparare: Albusurile se bat spuma tare cu 4 linguri de zahar.Galbenusurile se freaca cu restul de zahar , se adauga cacaua si faina cernuta cu praful de copt. La final se incorporeaza albusurile , se pune compozitia intr-o tava tapetata si se coace la foc potrivit.



 Crema:Oul se freaca cu zaharul si se fierbe pe baie de aburi pana se topeste zaharul apoi se adauga capucino si ciocolata.Se fierbe pana se incorporeaza totul si se lasa la racit. Cand e rece se adauga untul spumat si esenta de rom.



Siropul: Zaharul se caramelizeaza si se adauga apa, se fierbe pana se dizolva zaharul apoi punem esenta de rom.


Glazura:Ciocolata se topeste cu smantana.


Blatul se taie in doua se insiropeaza si se intinde crema pe o foaie(pastrand putina crema pentru ornat) .Se pune si cealalta foie si se da la rece cel putin 2 ore. Dupa ce s-a racit se taie patrate, se glazureaza si se orneaza dupa plac.

luni, 4 ianuarie 2010

fursecuri cu portocale



Ai nevoie de:
120g zahar
100 g coaja portocala rasa
50 g stafide
50 g nuca de cocos
100 g migdale si nuci tocate
30 g unt
50 ml smantana dulce
2 linguri smantana fermentata
1 pliculet zahar vanilat
50 g faina

Pentru glazura:
ciocolata



Mod de preparare: Coaja de portocala rasa pe razatoarea mare se amesteca cu putin zahar si se lasa sa stea cam 10 min. Intr-un vas se amesteca migdalele si nucile taiate,toata smantana, zaharul, stafidele spalate, nuca de cocos, untul, zaharul vanilat ,faina , coaja de portocale si se pune la fiert pe abur pana se topeste zaharul. Cand e gata se lasa la rece pentru 2 ore, apoi se fac bilute cu mana umeda care se apasa usor, se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor , la foc mic 20 min.
Dupa ce s-au copt, se lasa la racit si se  glazureaza pe o parte cu ciocolata topita.

supa de ceapa


Ai nevoie de:
500 g ceapa
2 linguri unt
1 litru supa
50 ml vin alb
o crenguta cimbru
sare , piper
cascaval 

Mod de preparare:Ceapa curatata si spalata se taie solzisori si se prajeste in unt pana devine aurie, apoi se stinge cu supa , se pune crenguta de cimbru , sare ,piper si se lasa sa fiarba la foc mic pana e fiarta ceapa. La final se adauga vinul. Eu am sevit-o in "farfurii " de paine. Ca si la vasele normale am ras cascaval in supa si am dat-o la cuptor pana s-a topit cascavalul.

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

ciuperci umplute

Ai nevoie de:
ciuperci
cascaval
unt
marar
sare, piper

Mod de preparare: Se curata ciupercile de codite si se sareaza.Cascavalul se rade se amesteca cu mararul tocat marunt  si se umplu ciupercile.In fiecare cipercuta se pune un cubulet mic de unt , se pun in tava unsa si se dau la cuptor pana se rumenesc. 

Piept de pui umplut cu ciuperci



Ai nevoie de:
2 piepti de pui
2 morcovi mari
6 ciuperci
1 ou
50 g cascaval
1 legatura mica marar
1 legatura ceapa verde
sare, piper, rozmarin
1 pahar vin alb


Mod de preparare: Pieptul dezosat, se bate  putin cu ciocanul de snitele si se condimenteaza.
Preparam umplutura: Morcovii fierti se taie bucati mai mari la fel si palarioarele de la ciupercute. Coditele ciupercilor se taie marunt. Cascavalul se da pe razatoare , se toaca marunt ceapa si mararul.Se amesteca toate ingredientele cu oul , sare, piper si rozmarin pudra. Aceasta compozitie se pune pe pieptul de pui si se ruleaza, se poate prinde cu scobitori. Rulourile se pun intr-o tava unsa cu ulei se adauga vinul si se da la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste. Se poate servi cu orez condimentat cu sofran si sos de rosii picant.

premiu

Acest premiu l-am primit de la Florena, inainte de Craciun. Draga mea imi cer mii de scuze, ca nu am reusit sa-l public pana acum si iti urez sa ai un an nou fericit cu multe impliniri. Il ofer tuturor care ma urmaresc si sunt in lista mea!