miercuri, 31 martie 2010

premii de la "Just me"

Just me( Sarea in bucate ), este foarte draguta ca mi-a inmanat virtul aceste 2 premii.
                                  Esti tare draguta si iti multumesc nespus  ca te-ai gandit si la mine!
Imi cer scuze pentru intarzierea afisarii lor , dar dintr-o problema medicala nu prea pot sa ma ocup de blog.
Sper sa revin cat de curand!
Ofer premiile tuturor blogurilor inscrise in lista de bloguri pe care le urmaresc si cui nu le are, dar le vrea!
Va astept sa le ridicati!



duminică, 21 martie 2010

ecler cu inghetata



Spuneam o postare mai jos ,  ca  inghetata cu scortisoara se poate folosi si la desert.
Iata o idee!

Ecler cu inghetata

Ai nevoie de:

Pentru eclere:
1 cana apa
150 g unt
1 cana cu varf faina
6 oua

*cana mea are 200 ml

Mod de preparare:

Apa si untul se pun la fiert intr-o cratita. Cand fierbe ,se pune faina si se mai fierbe cam 3-5 min , amestecand continuu. Se pun ouale pe rand cand compozitia este putin rece.
Se pun gramajoare pe tava si se dau la cuptor , la inceput la foc tare apoi se da focul mai incet.
Cand sunt aurii se scot.
Le-am taiat si le-am umplut cu inghetata cu scortisoara.
Se pot servi pudrate cu zahar si sos de ciocolata.



Pofta buna!

vineri, 19 martie 2010

inghetata cu scortisoara


Azi a fost frumos afara , cald si mult soare!
Dupa ce m-am plimbat cu printesele mele, am intrat in bucatarie si m-am gandit ca ar fi cazul sa ne racorim putin :) si daca tot e pe cale sa vina vara incep sa colectionez retete de inghetata care se poate manca asa cum este sau folosita la desert.
Am si eu o reteta , mmm , printre preferatele mele!

Ai nevoie de:
3 galbenusuri
50 g zahar
200 ml lapte
200 ml smantana dulce
vanilie
1 lingura scortisoara
1 banana
3 linguri nuca de cocos


Mod de preparare:
Galbeusurile se freaca spuma cu zaharul. Se pune banana bucatele mici , nuca de cocos  si se amesteca bine. Peste compozitie adaugam cate putin  laptele fierbinte cu vanilia .
Se lasa la racorit, timp in care batem frisca si o incorporam in compozitia cu lapte.
La final se amesteca scortisoara macinata.
Se da la congeletor , intr-un vas inchis ermetic.
Pofta buna!

joi, 18 martie 2010

tortul Lissei


eee ,da! Am facut tortul Lissei  si a iesit extraordinar!
La inceput am fost curioasa sa vad cum este blatul de tort fara ou, apoi jeleul ...
A iesit un tort cu blat dens, deloc sec sau tare sa nu mai spun de jeleu si crema!

Ai nevoie de:
Pentru blat:
200 g faina
250g zahar
70 g cacao
1 praf de copt
35 ml ulei
450 ml lapte

Mod de preparare:
Am amestecat toate ingredientele uscate iar peste ele am pus laptele.A iesit o compozitie mai moale pe care am pus-o intr-o tava tapetata si am dat-o la cuptor la foc mic pentru cca 1 ora. S-a dezlipit usor pe margini  si am incercat blatul si cu scobitoarea. L-am lasat la racit si l-am feliat.

Jeleu de visine am facut eu.
400 ml suc de visine
10 g gelatina

Am scos din visine samburii (din compot) le-am dat prin robot si le-am trecut prin sita. Am completat cu sucul de la compot pana la 400 ml. apoi l-am fiert cu 2 linguri de zahar. Cand s-a mai racit am pus gelatina( inmuiata dupa instructiunile de pe plic) si am amestecat pana s-a dizolvat.

Am mai facut si o crema de sampanie. Am amestecat 3 galbenusuri cu jumatate cana zahar si 5 linguri sampanie pe baie de abur. Le-am frecat cu un tel pana si-au dublat volumul.

Am asamblat tortul intr-o tava cu inel detasabil. Am pus o foaie de blat un strat de crema , jeleul si blat apoi am lasat tortul la rece peste noapte.
L-am inbracat in frisca iar deasupra am topit 50 g ciocolata cu 1 lingurita unt.


Merita incercat!





sâmbătă, 13 martie 2010

prajitura cu portocale si migdale



Ai nevoie de:
5 oua
3 portocale
150 g migdale
200 g zahar
100 g faina
100 ml cafea
1 lingurita scortisoara


Mod de preparare: Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin spuma albicioasa.Peste ele se pune coaja rasa de la portocale (aprox. 150g ) , migdalele macinate fin , cafeaua , scortisoara si faina. Se amesteca bine dupa fiecare ingredient cu o lingura de lemn. In compozitia rezultata se incorporeaza amestecand usor albusurile batute spuma tare .
Se pune compozitia intr-o tava tapetata si se da la cuptor la foc mic aprox. 1 ora pana se desprinde usor de pe margini.

Portocalele se storc si se strecoara sucul.Acesta se pune la fiert cu 3 linguri de zahar.
Se insiropeaza prajitura cu acest suc.
Ornati dupa preferinta!





Pofta buna!

vineri, 12 martie 2010

desert "cald"


Ceva dulce rapid si nu foarte greu de facut!
Cred ca toata lumea isi aduce aminte de painea prajita cu lapte si ou pudrata cu zahar, pe care o mancam in diminetile reci!
mmm, delicios!

Ca sa prepari acest desert...
Ai nevoie de:

Paine
lapte
oua
zahar
unt(cam 50 g) 
esenta de vanilie

Pentru sos de fructe de padure:
cirese
afine 
zahar 
un cubulet unt
esenta de vanilie

Mod de preparare:
Tai painea felii de 1 cm grosime. Intr-un vas se pune 1 ceascuta lapte amestecat cu esenta de vanilie si in altul 2 oua si 4 linguri zahar care se bat cu o furculita.
Dai feliutele de paine prin lapte apoi prin ou si le prajesti intr-o tigaie in care s-a incintat untul. Se prajesc pe ambele parti.Cand se scot se pudreaza cu zahar.(au iesit 6 feliute)
Se pot servi cu un sos delicios de cirese si afine.
Se prepara asa:
Tai ciresele in doua si le scoti samburii. Intr-o cratita mai mica incalzesti un cubulet unt si 3 linguri zahar care se caramelizeaza.Pui peste el cirese (cam o cana de cirese) , afine cate doresti si vanilia.
Se orneaza cu frisca usor aerata.

Pofta buna!

joi, 11 martie 2010

placintele cu cartofi


Cine a mancat placintele cu cartofi sigur nu le-a uitat gustul insa daca nu ai mai mancat pana acum
(ca si mine :D ) o sa ai tendinta de a zice : ooo cartofi piure, cu aluat ? bla , bla bla ...
Va spun ca nu e absolut deloc asa si nu trebuie trecute cu vederea!




Ai nevoi de:
Pentru aluat:
500 g faina
25 g drojdie proaspata
2 linguri ulei
300 ml apa
1 lingurita zahar
sare

Pentru umplutura:
cartofi
sare
boia de ardei iute
piper
usturoi verde


Mod de preparare:
Aluatul: Se face maia din drojdie zahar si apa calduta. O lasam 10 min. si o amestecam cu sare, ulei , faina si apa ramasa.Se framanta si se lasa la dospit cca 1 ora.

Umplutura: Se curata cartofi, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare.Cand sunt fierti se paseaza ca de piure, se pune usturoiul tocat si se condimenteaza cu piper , sare si boia.

Se ia din aluat se intinde pe masa infainata , se taie dreptunghiuri . Pe o jumatate din dreptunghi se intinde umplutura de cartofi si se impatureste placinta. Se repeta procedura.
Se prajesc in ulei pe ambele parti.
Se pot servi cu mujdei de usturoi sau smantana.
Sunt savuroase!
Pofta buna!


                                        M-a inspirat:

premii si felicitari!

Ieri am primit multe premii si felicitari  de la Medi si Sara
 Sunteti tare dragute si va  multumesc ca nu m-ati uitat!

Tot de la Sara am mai primit si acest premiu:


Multumesc frumos!

Asa... am terminat cu afisarea  premiilor , acum le ofer blogurilor din lista mea!
Va astept!

miercuri, 10 martie 2010

"tavalita" cu piersici si ciocolata


"Tavalita" este printre primele cinci prajituri preferate de sotul meu.Azi am facut o glazura noua  pentru aceasta prajitura.

Ai nevoie de:
Pentru blat:
6 oua
160 g zahar
180 g faina
50 g unt

Pentru gazura de ciocolata:
4 linguri zahar
2 linguri apa
50 g ciocolata
1 lingura cacao
100 ml smantana dulce
30 g unt

Pentru glazura de piersici:
300 ml pasta de piersici
2 linguri zahar
1 ou
50 g ciocolata alba
30 g unt

Pentru ornat fulgi de nuca de cocos sau nuci.

Mod de preparare:
Blatul:Ouale se bat spuma tare cu zaharul.La final se adauga faina si untul topit.Se amesteca usor  compozitia si se pune intr-o forma dreptunghiulara tapetata. Se da la cuptor la foc potrivit, pana devine aurie.Cand e gata se lasa sa se raceasca si se taie cubulete.


Glazura de ciocolata: Zaharul si apa se topesc intr-un 
vas la foc mic.Cand e topit se incorporeaza cacaua, ciocolata si se fierbe pana devine un sos cremos.Se ia de pe foc si se adauga untul.Cand s-a mai racorit se pune smantana.





Glazura de piersici: Pasta de piersici se pune la fiert impreuna cu zaharul. Se fierbe pana la dizolvarea zaharului.Se adauga oul si se amesteca bine cu un tel.
Se ia de pe foc si se pune ciocolata rasa si untul.





Cubuletele de blat se dau prin glazura si apoi se "tavalesc"(de unde si numele) prin fulgi de nuca de cocos.





Pofta buna!

duminică, 7 martie 2010

8 martie

Pentru toate femeile fie ele  mamici , bunici , matusi sau domnisoare, le urez un sincer 
LA MULTI ANI! 

Sa fi-ti iubite si fericite!

                                                                                                                                                              sursa foto:http://alinagadoiu.wordpress.com/
                                                                                                                                                 

sâmbătă, 6 martie 2010

tort caramel




Un tort delicios!

Ai nevoie de:
Pentru blat:
4 oua
200 g unt
200 g zahar
2 linguri miere
1 lingurita si jum. praf de copt
30 g cacao
3 linguri smantana
250 g faina


Pentru crema:
200 g zahar
250 ml lapte
1 budinca de caramel
100 g unt

Pentru glazura:
100 g zahar
100 ml samantana
1 lingura cappuccino

Mod de preparare:
Blatul: Untul se freaca spuma cu zaharul, se adauga ouale pe rand , mierea, smantana, cacaua, faina si praful de copt. Se amesteca usor  . Compozitia obtinuta se pune intr-o forma tapeta si se da la cuptorul preincalzit, la foc mic pana la coacerea completa.Se incearca cu o scobitoare, pana aceasta ramane curata.

Crema:Zaharul se caramelizeaza, se stinge cu 200 ml lapte si se fiebe pana la dizolvarea completa a zaharului.Cand este dizolvat se pune budinca amestecata cu restul de lapte si se fierbe pana se ingroasa.
Cand e rece se incorporeaza untul spumat 


Glazura: Zaharul  se caramelizeaza si se stinge cu smantana.La final se adauga cappuccino si se amesteca bine.

Asamblare: Blatul se taie in doua felii , intre ele se pune crema iar deasupra se intinde glazura. Se orneaza dupa preferinte.


Pofta buna!

vineri, 5 martie 2010

premiu


Am primit premiul de la Micul, esti tare draguta si iti multumesc frumos ca te-ai gandit si la mine!
Il ofer cu mare drag oricui , si cui nu il are! Fara sfiala , luati-l!

tort dobos


   Pe 28 feb. a fost ziua mamei mele.  La multi ani , mami!
   I-am facut un tort dobos, preferatul ei.

Reteta...
Ai nevoie de:

Pentru foi:
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
1 praf de sare

Pentru crema:
200 g zahar
300 g unt
50 g cacao
2 oua

Pentru glazura
250 g zahar
1 cubulet unt
1 lingurita otet

Mod de preparare: 
Foile: Ouale se bat spuma tare cu zaharul aprox. 20 min. la final se pune faina in ploaie.
Din compozitia obtinuta se ia cu o lingura , se intinde intr-o forma tapetata care se da la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Atentie sa nu se arda pentru ca se coc foarte repede.



Crema: Zaharul se pune intr-o cratita la foc mic sa se caramelizeze.Cand s-a topit complet se pune 100 g unt si se amesteca bine. Cand este  incorporat se pune cacaua avand grija sa nu se amestece uniform. Se fierbe pana se ingroasa apoi se lasa la racit.Cand e usor racorita se pun ouale intregi se freaca si se raceste complet. Dupa racirea completa se spumeaza si se amesteca si untul ramas, spumat.


Glazura:  Zaharul se caramelizeaza, la topirea completa se adauga untul si otetul.
Atentie la manevrarea glazurii , poate provoca arsuri grave!
O foaie de blat se taie in triunghiuri peste care se intinde glazura.


Asamblarea: Se alterneaza o foaie cu un stat de crema , pana la terminarea foilor apoi se imbraca tortul  in crema.
Cu triunghiurile glazurate se orneaza tortul dupa preferinte.

Pofta buna!

joi, 4 martie 2010

friptura de porc cu mustar


Ai nevoie de:
Pulpa de porc
1 ardei iute
200 ml vin alb
100 ml smantana
2 linguri mustar dulce
2 linguri unt
ulei de masline
sare, piper.

Mod de preparare:
Carnea se taie feliute se asezoneaza cu sare si piper, se presara pe fiecare parte putin zahar tos. Intr-o tigaie se topeste untul cu putin ulei de masline peste care se pune carnea si se lasa sa se caramelizeze putin pe ambele parti. Se scoate carnea pe un platou iar in tigaie se adauga  vinul , mustarul, smantana  si ardeiul taiat felii lungi. Se lasa sa fiarba la foc mic amestecand continuu pana se ingroasa , se potriveste de sare  iar la final se pune carnea inapoi si se lasa sa se patrunda la foc mic.
Se seveste cu piure sau cartofi natur.
Pofta buna!

marți, 2 martie 2010

Primavara, bun venit!

A venit primavara! Cel putin calendaristic si azi se vede si afara.
Ooo, cat am asteptat-o parca ne trezim odata cu florile , iarba si pomii.
Va urez sa aveti o primara insorita si bucurie cu  zambete largi pe fata.

leapsa


Am primit leapsa de la Viorica, te pup draga!

1. Cel mai de pret lucru: Familia mea

2)Cand sunt suparata: Ma gandesc la cauza supararii, in timp ce fac curatenie.

3)Cea mai frumoasa vacanta: la Venezia.

4)Cand vreau sa ma relaxez: Ascult muzica sau ma joc cu printesele mele.

5)Alte locuri unde as trai: Stiu si eu ...

6)Cea mai fericita a fost: ziua cand l-am cunoscut pe sotul meu.

7)Nu spun nu propunerii: de a ma plimba.

8)Ma feresc : de barfe.

9)Am emotii cand: vreau sa ii fac cuiva drag o surpriza.

10)Regret ca : nu reusesc sa fac tot ce imi propun.

11)Nu as renunta niciodata la : inventiile din bucatarie

12)Cei mai buni prieteni: parintii mei

13)Ma enervez cand : sunt prost inteleasa.

14)O zi perfecta: Mult timp petrecut cu familia.



Dau leapsa fetelor din lista mea de bloguri si cui vrea sa ne impartaseasca putin din gandirile si viata sa.