vineri, 25 iunie 2010

conopida pane



Ai nevoie de:

conopida
oua
faina
zeama de lamaie
sare. piper
ulei pentru prajit


Mod de preparare:

Conopida se desface in buchetele si se pune la fiert in apa cu sare si putina zeama de lamaie. Se fierbe  pe jumatate apoi se scurge de apa si se asezoneaza cu sare si piper.
Se ia fiecare buchetel de conopida ,se da prin faina apoi prin ou batut cu furculita si se prajeste in uleiul bine incins , pe toate partile. 

Pofta buna!

marți, 22 iunie 2010

placintele cu branza,ceapa verde si marar



Ei da , aceste placintele sunt preferatele sotului meu daca ar fi sa aleaga dintre multe alte placintele pe acestea cu siguranta  le-ar alege !
De aceea ma si pune sa le fac destul de des mai ales vara cand am ceapa verde si marar din belsug.


Ai nevoie de:

Pentru aluat:
500 g faina
10 g drojdie
250 ml apa
2 linguri ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar


Pentru umplutura:
Branza (am avut de oaie)
marar verde
ceapa verde

ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Se face un aluat din ingredientele de mai sus ca pentru paine si se lasa la crescut 30 min.
Branza data pe razatoare se amesteca cu mararul si ceapa tocate marunt.

Aluatul se intinde pe masa infainata foarte subtire. Se poate taia patrate sau decupa rotund (cum am facut eu) se pune branza pe aluatul taiat,  se impatura si se lipesc bine marginile cu degetele sau o furculita ( ca sa nu iasa branza la prajit) si se pun in ulei bine incins.Se prajesc pe ambele parti.

Se pot servii cu smantana.

Pofta buna!

tarta cu unt si cirese


Pentru iubitorii de cirese si nu numai!
O combinatie extraordinara intre crusta crocanta cu unt si cirese suculente!

Ai nevoie de:

Pentru crusta:
200 g unt
1 cana cu zahar
1 lingurita praf de copt
2 cani faina
un praf de sare

Pentru umplutura:
3 cani cirese fara samburi
1 cana zahar
40 g amidon
                                                                                                           *cana mea are 200 ml.

Mod de preparare:

Untul la temperatura camerei se omogenizeaza cu zaharul. Se adauga faina si praful de copt. Se framanta foarte putin. Rezulta un aluat nisipos care se inveleste in folie si se da la rece 30 min.
In acest timp pregatim ciresele.

Ciresele fara samburi se pun intr-o cratita cu zaharul si amidonul.Se pun pe foc si se amesteca in ele continuu la inceput pana cand acestea isi lasa sucul apoi se amesteca din cand in cand pana se ingroasa compozitia dar ciresele sa ramana  intregi.
Daca ciresele sunt foarte coapte se poate reduce cantitatea de zahar iar dupa preferinta se poate pune zeama de lamaie pentru ai sporii aciditatea sau se pot adauga diferite arome .

Aluatul se intinde de 0,5 cm pe masa cu faina si se pune in forma si pe peretii acesteia.Aveti grija se lasati destul de inalti peretii pentru ca aluatul la copt se mai micsoreaza (eu am facut intr-o forma de tort cu inel detasabil)Se inteapa cu o furculita in mai multe locuri si se da la cuptor  pana devine  aurie.Se scoate si se pun ciresele usor racite in aceasta crusta. Se poate pune aluat si deasupra mie mi-a ramas mai putin si am facut    un grilaj.Se da din nou la cuptor pana se coace aluatul. Se taie cand e rece.

Pofta buna!

joi, 17 iunie 2010

lapte cu orez



O reteta simpla, pe care cred ca o stie toata lumea dar este atat de delicioasa ... mai ales ca iti aduce aminte de copilarie!

Ai nevoie de:
3 cani lapte
1 cana cu orez
zahar
coaja de portocala
scortisoara

Mod de preparae:

Laptele si coaja de portocala  se pun la fiert. Cand acesta fierbe se adauga orezul spalat si se amesteca. Se  fierbe aprox. 20 min. apoi se indulceste  dupa gust si se adauga scortisoara.
L-am servit cu sirop de capsuni.

Pofta buna!

miercuri, 16 iunie 2010

mancare cu marar


Ai nevoie de:

500 g pulpa de porc
2 cepe
1 morcov
1 legatura mare marar
1 lingura faina
apa
sare si piper.

Mod de preparare:

Carnea se taie cuburi si se pune la prajit in putin ulei. Se taie ceapa marunt , morcovul se da pe razatoare si se adauga peste carne. Se lasa putin la prajit apoi se acopera carnea cu apa, se pune un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana se patrunde bine.
Intr-o tigaie se pune putin ulei apoi faina si se prajeste.Se stinge cu apa amestecandu-se continuu sa nu se formeze cocoloase.Acest sos se pune peste carne si se mai lasa sa fiarba 2 min.
Se potriveste de sare si piper si se adauga  mararul tocat marunt.

Pofta buna!

marți, 15 iunie 2010

prajitura cu ciocolata si nuci



Ai nevoie de:

100 g ciocolata amaruie
180 g zahar
200 g unt
5 oua
4 linguri faina
80 g nuci macinate 

Mod de preparare: Ciocolata topita se omogenizeaza cu untul moale.Se adauga zaharul, ouale intregi , nucile si faina amestecand usor cu o lingura.
Se pune compozitia intr-o tava tapetata si se da la cuptor la foc mediu.
Se poate glasa in ciocolata sau pudra cu zahar.


Pofta buna!

sâmbătă, 12 iunie 2010

gratar de porc si cartofi copti



Ai nevoie de :

Cotlet de porc
cartofi
sare, piper


Mod de preparare:
Carnea se taie felii se bate usor cu ciocanul de snitele se asezoneaza cu sare si piper si se pune pe gratarul incins. (Sau ca mine in tigaie! ).
Cartofii se invelesc individual in folie de aluminiu si se baga la cuptor.Se intorc din cand in cand. Sunt gata atunci cand ii apesi  trebuie sa fie moi.
Se servesc gratarele de porc alaturi de cartofii copti cu smantana si ceapa verde.

Pofta buna!

joi, 10 iunie 2010

La multi ani iubi !

Astazi  este ziua lui  iubi meu!
La multi ani scumpi !

Asa ca i-am facut un tort cu blat cu cacao si crema de nuca de cocos.





Revin cu reteta!

Revin cu rețeta abia acum ,după cerere. Sper să fie de folos.

Ai nevoie de:

un blat de tort simplu cu cacao din 10 ouă
250 gr nucă de cocos
1000 ml smântână dulce pentru frișcă
150 gr ciocolată albă
200 ml lapte
1 lingură amidon
5 linguri zahăr

Mod de preparare:

Blatul se taie felii. Fierbeți laptele cu zahărul și amidonul până prinde consistență apoi adăugați și  nuca de cocos continuând fierberea  câteva minute  și lăsați la răcit.
Smântâna se bate spumă tare și se încorporează în ea ciocolata topită dar rece, cu ajutorul mixerului , la viteză medie. Începeți să încorporați puțin câte puțin din compoziția cu nucă de cocos.
Umpleți blatul de tort și îmbrăcați-l cu cremă. Se ornează după preferințe.
Noi l-am servit cu căpșune proaspete.
Poftă bună! 

luni, 7 iunie 2010

premii de la Marrya




Cum spuneam in titlu premiile le-am primit de la Marrya.
Iti multumesc frumos!
Le ofer cu drag tuturor!

sarmalute



Nu am mai facut de multa vreme sarmalute si parca imi era pofta. Iata-le!

Ai nevoie de:

Carne tocata (cred ca am avut 800 g)
3 cepe
1 ceasca orez
1 morcov
cimbru
sare 
piper
pasta de tomate
sunca afumata
foi de dafin
varza acra (mai fac si cu varza dulce)


Carnea , orezul ,ceapa taiata marunt, rosiile, sarea ,piperul, cimbrul, mararul si morcovul dat pe razatoare se amesteca bine. Pe foi de varza am pus putina carne si am invelit formand sarmalutele.
Le-am asezat intr-o cratita pe fundul careia am tocat varza am pus dafinul, sunca afumata si le-am acoperit cu apa. Se lasa la fiert la foc mic cam 1 ora apoi le-am dat la cuptor 30 min. 
Am servit cu mamaliguta si ardei iute.
Pofta buna!

duminică, 6 iunie 2010

crinul meu


A inflorit si amaryllisul meu. Sper ca e bine cum l-am numit :)
A avut 2 tije cu flori dar una mi-au rupt-o fetele  :(  bine ca le-am prins la timp inainte sa o rupa si pe acesta!
Oricum sunt tare mandra de el!

joi, 3 iunie 2010

rulouri de carne umplute



Ai nevoie de:

500 g carne tocata
2 catei de ustroi
1 ou
300 g varza acra
1 gogosar acru
putin marar verde
putina ceapa verde
3 castraveti acri
faina
sare , piper


Mod de preparare:

Carnea se amesteca cu usturoiul pisat ,oul sare si piper. Varza , gogosarul, ceapa si mararul se toaca marunt si se pun la prajit in putin ulei se pune piper si sare(daca varza e sarata se reduce adaosul de sare) . Se imparte carnea in 5 parti egale. Pe masa pudrata cu faina am intins o parte din carne peste care am pus varza prajita si am rulat carnea ramanand varza in mijloc. Am repetat procedura pana la terminarea  compozitiei. Rulourile date prin faina le-am prajit in putin ulei pe toate partile. Le-am scos pe o farfurie.

Intr-o cratita am prajit castravetii taiati felii apoi am pus rulourile peste ei am lasat 2 min si am pus jumatate cana apa. Am acoperit vasul cu un capac si l-am lasa sa fiarba la foc mic cca 10 min.
Am servit rulourile cu piure de cartofi.

Pofta buna!

biscuiti cu lamaie



Imi place sa fac acesti biscuiti pentru ca se fac usor.Insa partea cea mai buna este ca pot pastra aluatul la congelator unde rezista si o luna astfel cand am nevoie de ceva dulce ii scot si ii fac rapid .
Se pot servi la ceai , cafea sau inghetata.

Ai nevoie de: 

200 g unt
180 g zahar
1 ou
1 praf de copt
2 lamai
500 g faina
un praf de sare

Mod de preparare:
Untul moale se omogenizeaza cu zaharul. Se pune oul, sarea , zeama si coaja rasa de la lamai , faina si praful de copt. (Lamaile pot fi inlocuite cu portocale).Se framanta, nu mult ,pentru ca biscuitii sa ramana fragezi.
Se inveleste in folie si se  da la rece 15 min.
Din acest aluat se fac biscuitii. 
Se poate intinde si decupa cu forme sau se pot face mici bare pe care sa le taiati cu cutitul sau sa formati biscuitii cu mana.

Se coc la foc mediu in cuptorul preincalzit. 
Cand sunt reci se pudreaza cu zahar. 

Pofta buna!

marți, 1 iunie 2010

prajitura cu cacao




Ai nevoie de:

Pentru blat:

5 oua
1 cana si jumatate zahar
1/2  cana ulei
1 cana lapte
3 linguri cacao
15 linguri faina
1 praf de copt
un praf de sare
*cana mea are 200 ml 


Pentru crema:

1 ou
150 g zahar
4 linguri cacao
250 g unt

Pentru glazura:

200 g ciocolata topita

Mod de preparare:

Blatul:  Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin albe. Se pune uleiul , laptele , cacaua faina si praful de copt . Albusurile se bat spuma cu sarea  si se incorporeaza in compozitia anterioara . Se da la cuptor la foc mic .

Crema: Oul cu zaharul si cacaua  se fierb pe baie de abur pana se ingroasa. Se lasa la racit apoi se spumeaza cu unt.

Blatul racit se taie in doua si se umple cu crema apoi se intinde glazura.

Eu am taiat-o ca pe amandine sa-mi fie mai usor de servit.


Pofta buna!