miercuri, 29 septembrie 2010

pulpă de porc cu sos din smântână și semințe de chimen



Ai nevoie de:

500 g pulpă de porc
200 ml smântână dulce
1 linguriță semințe de chimen
1 linguriță boia de ardei iute
2 cepe
4 căței de usturoi
400 ml supă de legume
2 linguri ulei de măsline 
2 linguri oțet balsamic
1 legătură de pătrunjel
sare, piper

Mod de preparare:

Tai carnea felii de 1 cm grosime și  presari sare și piper. Într-o tigaie mare pui uleiul și prăjești carnea pe ambele părți până capătă o culoare maronie apoi adaugi usturoiul și ceapa  tăiată felii subțiri.Lași să se prăjească ușor și adaugă semințele de chimen și boiaua, amesteci și pui supa. Acoperă tigaia cu un capac  și las-o să fiarbă la foc mic aprox 45 min.După expirarea timpului se pune oțetul și smântâna amesteci bine și oprești focul.Potrivești de sare și adaugi pătrunjelul tocat mărunt.

Poftă bună!

luni, 27 septembrie 2010

rulou din piept de pui cu legume și orez


Ai nevoie de:

1 piept de pui
1 vânătă
1 morcov
2 ardei
100 g cașcaval afumat
1 ceașcă smântână dulce
1 roșie
vin alb
rozmarin uscat
sare, piper
ulei de măsline
1 cană orez
șofran

Mod de preparare:
Pieptul de pui se întinde într-o foie de 1 cm grosime.Se presară sare , piper și rozmarin.Peste el se pune jumătate din vânătă,1 ardei, jumătate din cașcaval și morcovul (fiert) toate tăiate fâșii.Se rulează, se prăjește în 2 linguri cu ulei de măsline pe toate părțile apoi se dă la cuptor 10 minute.

Fileurile de la pieptul de pui ,jumătatea rămasă din vânătă, roșia și ardeiul tăiate cuburi se prăjesc în ulei de măsline.Când sunt prăjite se stinge cu puțin  vin alb și pune smântâna amestecând până la obținerea unui sos apoi se adaugă restul de cașcaval ras.Se potrivește de sare și piper.

Orezul se fierbe în apă cu sare și se condimentează cu șofran.

Se servesc calde.

Poftă bună!

joi, 16 septembrie 2010

Sos din afine roșii


Am primit ieri niște afine roșii din care am făcut un sos delicios.
I-aș spune dulceață numai că nu este foarte dulce, deci nu e dulceață!

Diferența dintre aceste afine și cele deja cunoscute este:
La gust sunt ușor amare.
 Sunt mai tari .
Se coc la sfârșitul verii deoarece cresc doar la altitudini mari.


Ai nevoie de:
1,5 kg afine roșii
800 g zahăr
300 ml apă
100 ml vin de mure
1 baton scorțișoară
4 cuișoare
1 lămâie

Mod de preparare:

Zahărul și apa se pun la fiert pană devin un sirop.Se adaugă afinele, scorțișoara , cuișoarele ,coaja și zeama de la lămâie. Se fierbe. Când a început să fiarbă se adaugă vinul și se mai fierbe 15-20 minute.
A ieșit un sos gustos de o culoare roz intens.
Eu îl folosesc la deserturi.



Se poate păstra și în borcane, peste iarnă.Se pune sosul în borcane cât este încă fierbinte și se pun capacele.Pentru mai multă siguranță se pot fierbe borcanele cu sos până cand nu se mai  poate ține dosul degetelor pe capace(apa să fie până sub capace, să nu le acopere!) apoi se lasă la răcit pană a doua zi în apa în care au fiert.

Poftă bună!

Acum am o nelămurire!
Am înțeles că acestor afine li se mai spune și merișoare.
Poate mă ajutați!

Vă mulțumesc!

premiul "SUS MORALUL"


Acest premiu drăguț l-am primit de la Judy!
Îți mulțumesc frumos, nu am mai primit de multă vreme un premiu așa că mi-ai făcut o mare bucurie!

Îl ofer tuturor!

sâmbătă, 11 septembrie 2010

La multi ani mie!


Pentru aniversarea mea de azi ,am făcut altceva în locul clasicului tort.
Pot să spun că acest desert e delicios!
Mingiuțe din aluat de ecler , umplute cu cremă de patiserie și date prin zahăr caramel.


sâmbătă, 4 septembrie 2010

salată de cartofi cu capere


Ai nevoie de:
6-7 cartofi de mărime medie
2 linguri maioneză
1 lingură capere
1 ardei
1 ceapă
piept de pui
usturoi
sare,piper

Mod de preparare:
Cartofii fierți se curăță de coajă și se taie cubulețe. Ardeiul copt și ceapa se taie solzișori.Maioneza și caperele tăiate mărunt se amestecă și se pun peste cartofi,ceapă și ardei. Se mai presară câteva capere peste salată și se asezonează cu sare și piper după gust. 

Pieptul de pui se tai fâșii și se trage la tigaie în puțin ulei de măsline.Când e gata se adaugă usturoi.
Se servește alături de salata de cartofi.

Poftă bună! 

joi, 2 septembrie 2010

costițe de porc dulci-picante



Ai nevoie de:
costițe de porc
2 linguri miere
1 ardei iute
1 lingură sos de roșii
1 linguriță muștar
1 lingură boia de ardei iute
1 ceapă
3 căței de usturoi
300 ml suc de mere
sare, piper

Mod de preparare:
De pe spatele costițelor se îndepărtează pielița. Din miere, sosul de roșii , muștarul, boiaua, ardeiul iute  , ceapă și  usturoi ,toate tocate se face o pastă care se asezonează cu sare și piper apoi se întinde  peste costițe și se lasă la rece câteva ore.
După ce au stat la rece se pun în tavă impreună cu sucul de mere( eu am avut proaspăt stors , neîndulcit.Se poate folosi și din cel cumpărat) se mai adaugă sare, piper și se dă la cuptorul încins , la foc mic pentru 1 oră și jumătate.
Le-am servit cu cartofi natur peste care am pus sos din tavă.

Poftă bună!

miercuri, 1 septembrie 2010

tartă cu brânză dulce și afine


Cea mai simplă tartă pe care am facut-o!

Ai nevoie de:

aluat de patiserie
afine
 500g brânză dulce
zahăr
coajă de lămâie

Mod de preparare:
Am întins aluat în forma de tartă.
Brânza dulce am amestecat-o cu zahăr și coaja de lămâie , după gust. Am pus peste aluat  un strat de brânză unul de afine apoi iar brânză și afine . Am dat la cuptor la foc mediu.

Pofta buna!