vineri, 22 octombrie 2010

Cotlet de porc cu busuioc și morcovi



Ai novoie de:

3 buc. cotlet de porc
busuioc
1 pahar vin roșu
1 cubuleț unt
2 linguri făină
sare, piper

5 morcovi
1 lingură zahăr
1 cubuleț unt
1 pahar apă
1 linguriță bicarbonat sodiu
ulei de măsline

Mod de preparare:

Se presară sare și piper pe carne.Se dau prin puțină făină și se pun la prăjit în puțin ulei de măsline.Se lasă să se prăjească frumos pe ambele părți, la foc mediu.Când sunt gata se scot pe o farfurie.Se scurge uleiul din tigaie și se  adaugă vinul care se fierbe pană își reduce din cantitate, cam la jumătate. Pune cubul de unt și busuiocul mărunțit apoi carnea.Se mai gătește câteva secunde pe ambele părți și se oprește focul. 

Morcovii se curăță se taie feliuțe și se pun în puțin ulei de măsline.Se adaugă zahărul și untul.Se gătesc, amestecând ușor.Apa se amestecă cu bicarbonatul și se pune peste  ei.Se fierbe la foc mediu până devin moi.
La final se potrivesc de sare și piper.Se servesc ca garnitură alături de carne.

Poftă bună!

joi, 21 octombrie 2010

mâncare de legume




Ai nevoie de:

3 cepe
3 morcovi
2 ardei
2 vinete
4 cartofi
1/4 varză
4 roșii
fasole verde
3 căței de usturoi
sare, piper
ulei de măsline
pătrunjel
cimbru


Mod de preparare:

Ceapa și ardei se toacă mărunt.Se pun în cratița cu uleiul de măsline încins.Se adaugă fasolea ruptă bucăți, vinetele si cartofii tăiați cuburi, morcovii  tăiați felii și varza fideluță.Se amestecă toate și se adaugă puțină apă caldă.Se fierbe și se amestecă din când în când.Spre final se pun roșile tăiate cubulețe sare , piper.Se mai fierbe   5 min. și se adaugă usturoiul, pătrunjelul și cimbrul tăiat mărunt.

Poftă bună!

miercuri, 20 octombrie 2010

plăcintă cu mere



Ai nevoie de:

2 foi aluat foietaj
mere
zahăr
scorțișoară
1 gălbenuș


Mod de preparare:

Aluatul se dezgheță.Merele se dau pe răzătoare se srâng în mâini pentru a scoate sucul din ele se amestecă cu zahăr, scorțișoară după gust și se fierb pe foc până se inmoaie.Se răcesc.
Pe tava tapetată cu hârtie de copt se întinde o foie de aluat se pun merele și foia cealaltă.Se unge cu gălbenuș  pe deasupra (nu și pe margini) și se dă la cuptorul încins până devine aurie.

Poftă bună!

miercuri, 13 octombrie 2010

palmieri



Un desert atât de ușor de făcut!


Ai nevoie de:
1 pachet aluat foietaj 400g
100 g zahăr
scorțișoară

Mod de preparare:

Dezghețați aluatul. Cel mai bine se dezgheață dacă este lăsat în frigider de seara până dimineața.
Amestecați zahărul cu scorțișoara. Întindeți o parte din zahăr pe suprafața aluatului desfăcut și presați ușor cu mâna(nu cu sucitorul! ca să nu se strivească aluatul astfel nu mai devine așa de pufos). Întoarceți foaia și pe cealaltă parte și repetați procedura cu zahărul.
Rulați aluatul și dintr-o parte și din cealaltă . Tăiați-l feliuțe de 1 cm grosime.Se coc în cuptorul încins până devin aurii.
Sunt atât de delicioși!

Poftă bună!

marți, 5 octombrie 2010

piept de pui cu legume



Ai nevoie de:
1 piept de pui
2 ardei (roșu și verde)
3 cepe
4 roșii bine coapte
1 morcov
300 g ciuperci
50 g cașcaval
2 linguri smântână
2 căței de usturoi
cimbru
ulei de măsline
sare,piper

Mod de preparare:

Taie pieptul de pui  și legumele julien .Ciupercile și roșiile se feliază.
În puțin ulei de măsline prăjește pieptul de pui până devine maro.Adaugă cipercile și roșiile apoi legumele și acoperă cu un capac.Se lasă să se gătească la foc mediu.Când morcovul a devenit moale se pune smântâna și cașcavalul ras.Amestecă și ia tigaia de pe foc, potrivește de sare, piper pune usturoiul și cimbrul tăiat mărunt.

Poftă bună!

sâmbătă, 2 octombrie 2010

șnițel de porc cu pesmet



Ai nevoie de:

pulpă de porc
făină 
ouă
 pesmet
sare, piper
ulei pentru prăjit

Pentru servire:
cartofi

Mod de preparare:

Tai carnea felii de 1 cm grosime.O bați ușor cu ciocanul de șnițele și o asezonezi cu sare și piper.  O dai prin făină, ou bătut și pesmet.Se prăjesc în ulei pe ambele părți.

Se servesc cu cartofi fierți,  presărați piper cu usturoi peste ei ,sare, ulei de măsline și pătrunjel proaspăt.

Poftă bună!

vineri, 1 octombrie 2010

pesmet făcut în casă


Dacă aveți pâine mai veche în casă nu o aruncați puteți face un pesmet foarte bun din ea!
Așa am făcut eu , chiar dacă nici pesmetul din comerț nu e scump îmi place să fac tot timpul ceva în bucătărie!

Ai nevoie de:
pâine 

Mod de preparare:
Tai pâinea bastonașe o pui într-o tavă și o dai la cuptorul incălzit la foc mediu.Când a devenit aurie o scoți din cuptor ,o lași să se răcească apoi o fărâmi.

Eu am folosit sucitorul, simplu am presat bucățile de pâine pe masă. Dacă rămân fulgi de miez (miez lipit) îi îndepărtezi ca să nu facă mucegai în pesmet. Înseamnă că nu s-a uscat suficient.Îi poți pune în tava următore și îi pisezi iar.
Cu tehnica asta poți face pesmetul cât de fin dorești!