joi, 23 decembrie 2010

Crăciun fericit tuturor!



Vă doresc un Crăciun fericit, multe bucurii și  sănătate , fie ca spiritul Crăciunului să vă lumineze aceste zile magice și  casa să vă fie  plină de belșug și de lumină!




joi, 16 decembrie 2010

prajitura cadou


Această prăjitură este un cadou pentru Sabina și sper să-i placă.
De ce cadou ?
Pentru că Furnicuța  a lansat o provare numită "În dar de Crăciun"
Mai multe aflați la ea.


Ai nevoie de:
100 g unt
200 g zahăr
3 oua
150 ml smântână dulce
2 linguri coajă de portocală rasă
300 g făină
1linguriță praf de copt
puțină sare
scorțișoară
100 g ciocolată albă
2 linguri smântână dulce
esență de vanilie
gem de portocale


Mod de preparare:

În gemul de portocale se încorporează scorțișoară măcinată și esentă de vanilie.

Untul se mixează cu zahărul.Se adaugă ouăle pe rând, smântâna, coaja de portocală și făina cernută cu praful de copt și sarea.
Compoziția se pune în forme individuale sau într-una mare , se adaugă gem de portocale în fiecare formă , cam o linguriță și se coace în cuptorul încins la foc potrivit.
Ciocolata se topește  cu 2 linguri smântână și se adaugă vanilie.


Prăjiturelele se servesc cu ciocolată și gem de portocale.
Se pudrează cu scorțișoară.


Poftă bună!

sâmbătă, 11 decembrie 2010

prăjitură cu nucă de cocos și fructe



Ai nevoie de:

Pentru blat:
8 albușuri
12 linguri zahăr
150 g nucă de cocos rasă
3 linguri făină
1 praf de sare

Pentru cremă:
8 gălbenușuri
150 g  zahăr
100 ml smântână dulce pentru frișcă
1 fiolă esență de vanilie
fructe din compot(pere, caise, cireșe, ananas,struguri)

Mod de preparare:
Blatul:Albușurile se bat spumă tare cu sarea și zahărul adăugat treptat.Se încorporează nuca de cocos și făina.
Compoziția se pune în tava tapetată și se pune în cuptorul încins , la foc mic pentru aproximativ 30 minute.

Crema:Gălbenușurile și zahărul se amestecă energic cu un tel, pe baie de aburi până se topește zahărul și compoziția a devenit o spumă fină.Se răcește și se adaugă frișca și esența de vanilie.
Se întinde crema peste blat apoi fructele.

Poftă bună!


miercuri, 8 decembrie 2010

pește cu sos de vin, ceapă și lămâie


Am primit de cumnatul meu care e pescar  niște peștișori tare delicioși , cred că sunt mreană(am uitat să întreb și nu mă prea pricep) tot ce știu sigur este că sunt de apă dulce.

Ai nevoie de:
400 g pește
100 ml vin alb
puțin ulei
sare, piper

Pentru sos:
150 ml vin alb
1 ceapă
100 g unt
100 ml smântână dulce
1 lingură coajă de lămâie tocată mărunt
zeama de la jumătate de lămâie
sare, piper

Mod de preparare:
Peștele curățat se spală, se presară cu sare , piper și se pune într-o tavă cu 100 ml vin și puțin ulei.Se dă  la cuptor la foc mediu.

Sosul: Într-un vas mic se pune vinul cu ceapa tocată mărunt.Se fierbe până se înmoaie ceapa și se adaugă coaja de lămâie, untul încorporându-se ușor apoi smântâna și zeama de lămâie.Se pune sare și piper după gust.

Când peștele e gata se sevește cu sosul cald.

Poftă bună!



Această rețetă este pentru provocarea lansată de Mihaela numită "Dulcea Românie" și care luna aceasta  este găzduită de Alison
Pe blog-urile lor puteți vedea o mulțime de rețete numai bune de încercat!

luni, 6 decembrie 2010

prima zăpadă

La noi a nins ca în povești!
Ieri dimineață când ne-am trezit totul era de un  alb sclipitor și nu m-am putut abține să nu fac niște poze.




Să sperăm că și de Crăciun o să avem parte de zăpadă!

La voi a nins?

sâmbătă, 4 decembrie 2010

brioșe cu afine

Ai nevoie de:
450 g făină+3 linguri
150 ml ulei
150 ml lapte
250 g zahăr
3 ouă mari
coaja rasă de la 1 lămâie
1 linguriță zeamă de lămâie
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1 plic praf de copt
1/2 linguriță sare
200 g afine 


Mod de preparare:

Zahărul și uleiul se mixează se adaugă pe rând ouăle, coaja și zeama de lămâie, laptele și făina cernută împreună cu bicarbonatul , praful de copt și sarea.
Afinele (dacă sunt congelate întâi se dezgheață și se scurge sucul lăsat) se dau prin 3 linguri făină. Se adaugă peste compoziția de brioșe.
Se umplu formele și se coc la foc mediu.




Poftă bună!

ciorbă de burtă


Ai nevoie de:
800 g burtă prefiartă
2 morcovi
2 cepe
1 ardei
2 gălbenușuri
2 linguri făină
usturoi
smântână
leuștean
2 linguri oțet 
1 linguriță boia de ardei iute
sare , piper

  Mod de preparare:

Burta dezghețată se pune în puțină apă și se fierbe 2 minute  după care se aruncă apa și se taie burta fideluță. Din nou se pune apa peste ea cât să o acopere apoi se pun cepele, ardeiul  și morcovii întregi.
Se fierbe până a fiert burta și se scot legumele.
Gălbenușurile se amestecă cu făina peste care se pune puțină  ciorbă din oala pentru a se subția compoziția și se pune toată în oala cu ciorbă.Se adaugă usturoi ,boia, sare , piper, oțet și leuștean.
Se servește cu smântână.

Poftă bună!




joi, 2 decembrie 2010

rulouri de porc cu prune



Ai nevoie de:

350g pulpă de porc
150 g prune uscate
rozmarin
supă de legume
50 g unt
50 ml smântână dulce
100 ml vin roșu
orez
șofran
sare, piper

Mod de preparare:

Carnea se taie felii , se bate ușor cu ciocanul de șnițele și se presară sare și piper. Se pun pe o parte prune deshidratate fără sîmburi și se rulează.Se leagă rulourile cu sfoară și se pun în tigaie cu puțin ulei până prind o culoare frumoasă apoi se pune vinul și se fierbe puțin. După ce a fiert  se adaugă supă de  legume, rozmarin și se acoperă tigaia cu un capac.Se lasă să fiarbă la foc mic .Se mai pune  supă dacă e nevoie.

După ce carnea s-a pătruns se scot rulourile iar în sosul rămas se pune untul și smântâna.

Orezul se fierbe și se condimentează cu șofran,sare, piper.

Se servesc calde.

Poftă bună!



miercuri, 1 decembrie 2010

prăjitură cu coajă de portocală și curmale


Ai nevoie de:

200 g unt
250 g zahăr+1/2 cană zahăr
4 ouă
1 linguriță praf de copt
100 g făină+3 linguri
150 g coajă de portocală 
100 g curmale deshidratate
100 g alune prăjite
50 g stafide 
1 lingură coajă rasă de lămâie
 un praf de sare

Mod de preparare:

Coaja de portocală tăiată cubulețe mici se pune în 2 căni și jumătate apă amestecată cu jumătatea de cană cu zahăr.Se fierbe 30 minute apoi se strecoară și se răcește.
Curmalele se  taie bucăți mici.
Peste coaja de portocală  , curmale, alune și stafide se pun 3 liguri de făină și se amestecă bine.

Untul se mixează cu zahărul se adaugă sarea ,coaja de lămâie și pe rând ouăle , făina cernută cu praful de copt.Se pun fructele  și se amestecă bine.

 Compoziția se pune în tava tapetată cu 2 foi de copt și învelită în folie de aluminiu.Se pune în cuptorul încălzit , la foc mic pentru 1 oră și jumătate.Preferabil să se folosească o tavă pentru cozonac.

Poftă bună!


Cu această ocazie vreau să urez tuturor românilor La mulți ani de ziua României!