duminică, 31 iulie 2011

înghețată de piersici cu piersici caramelizate și vacanța!!!

 Trebuie să știți că această înghețată are o aromă fantastică! 
Să mai spun și de piersicile caramelizate fierbinți care alunecă pe înghețată? Să mai spun și de picăturile de caramel care topesc înghețata?
Toate asta într-o singură cupă!

Pentru înghețată,
Ai nevoie de:
3 gălbenușuri
6 linguri zahăr
200 ml lapte integral
200 ml smântână dulce neîndulcită
(recomand folosirea smântânei naturale în locul celei vegetale, gen Hulala sau altele! 
Gustul nici nu se compară!)
3 piersici

Pentru piersicile caramelizate:
feliuțe de piersici
zahăr brun
Mod de preparare:

Gălbenușurile se mixează cu zahărul până devin albe iar zahărul e topit. Laptele se pune la fiert , iar când e fierbinte se pune puțin câte puțin peste gălbenușuri și amestecați până sunteți sigure că zahărul e topit complet.Lăsați să se răcească. Smântâna se bate spumă. Dacă folosiți din cea vegetală atenție la zahărul adăugat, ținând cont de faptul că smântâna vegetală este deja dulce.
Să nu fie înghețata prea dulce. 
După ce e spumă smântâna se pune puțin câte puțin peste gălbenușurile cu lapte care sunt răcite. 
Piersicile se curăță de coajă și se macină într-un blender. Adăugați piureul de piersici peste compoziția făcută anterior.
Amestecați bine și puneți la congelator. Scoateți vasul din când în când și amestecați cu o lingură ca să spargeți floricelele de gheață.

Piersicile caramelizate se fac așa: Se taie feliuțe piersicile. Într-o tigaie puneți puțin zahăr brun la topit. Când e topit se pun feliuțele de piersică și se întorc pe ambele părți. 
Puneți înghețata în bol și deasupra lor se pun feluițe de piersică deja caramelizate, dar fierbinți! 
Mai adăugați câteva picături de zahăr caramelizat și serviți imediat!

Poftă bună!

Cu acestă înghețată iau o vacanță de 1 lună! Ne revedem sau mai bine spus ne recitim în septembrie! :))


sâmbătă, 30 iulie 2011

fructe în coș de pepene galben


Aromat și gustos!

Ai nevoie de:

pepene galben
kiwi
măr
piersici
struguri
și orice alte fructe vreți !

Pentru sirop:
miezul pepenelui
2 linguri zahăr
2 linguri apă
esență de rom(optional)


Mod de preparare:

Am tăiat pepenele pe jumatate și i-am scos semințele apoi i-am scos și puțin din miez cu o lingură. L-am umplut cu fructe tăiate după preferințe. Miezul pepenelui(doar de la jumătate) l-am taiat mărunt și l-am fiert cu 2 linguri zahăr și 2 linguri apă. Am fiert bine până a devenit un sirop și am pus rom. Am pus siropul peste fructe și am servit!

Poftă bună!

vineri, 29 iulie 2011

dulceață de piersici



V-am spus ca am primit multe piersici! Sunt atât de buneee! 
Cum oare se putea să nu fac și dulceață?
N-am facut din toate numai vreo 2 kg :D

Ai nevoie de:
2 kg piersici (cântărite întregi)
1 kg de zahăr

Mod de preparare:

Piersicile se spală și se curăță de coajă. Se taie și li se scot sâmburii apoi se taie bucăți. Eu am cântărit 2 kg dar când le-am pus în oală am mai adăugat câteva (mi se păreau puține :D) cred că am ajuns cam pe la 
2,5 kg piersici (cântărite întregi) și am adăugat zahărul, 1 kg nu mai mult. Să nu vă gândiți ,
Cum?  la 2,5 kg de piersici a pus doar 1 kg de zahăr?
Da ,atât am pus  și a ieșit o dulceață minunată!
Dulce și aromată!

Bunn. Am amestecat zahărul cu piersicile , le-am pus pe foc potrivit spre mic și le-am fiert. Aveți grijă să fie o oală încăpătoare pentru că lasă destul de mult suc. Pentru început se amestecă din când în când dar la final aveți grijă să amestecați des pentru că are tendința să se prindă , să nu afumați bunătate de dulceață! Îndepărtați spuma de câte ori este nevoie, cu o spumieră.
Am fiert dulceața cam 3 ore și a ieșit ... ce vedeți!  Știți că dulceața este gata când , puțină dulceață pusă pe o farfurie și răcită are o consistență legată, adică siropul nu curge ca apa. Când e gata se pune caldă (fierbinte) în borcane curate și bine uscate  și se pun capacele. O să se capseze singure.
Au ieșit 3 borcane cu dulceață bună, bună!
Poftă bună!

joi, 28 iulie 2011

tort cu piersici și ricotta


Un tort delicios de vara!

Dacă  primiți 8 kg cu piersici mari și frumoase ,ce faceți cu ele?
Începeți să le mâncați până nu mai puteți, apoi ce mai faceți?
Un tort și dulceață!  Astea vă spun eu cum :D
Începem cu tortul!

Ai nevoie de :
Un blat de tort simplu din 4 ouă
1 cană cu biscuiți dulci cu picături de ciocolată
1 cană cu biscuiți cu alune de pădure
2-3 linguri zahăr pudră
50 gr unt
puțină coajă rasă de lămâie
(la blatul de tort, apăsând pe link, o să vedeți(mai jos) cum rad eu coaja la citrice!)

Pentru cremă:
250 gr ricotta
150 gr unt moale
1/2 cană lapte
2 linguri amidon
5 linguri zahăr
puțină coajă de lămâie
piersici tocate mărunt

Pentru ornat:
piersici (că doar sunt!)
alte fructe dacă doriți, după preferințe

Mod de preparare:

Faceți blatul de tort și puneți-l la răcit.
Puneți biscuiții fărâmați într-un vas.Adăugați zahărul și coajă de lămâie. Amestecând continuu puneți untul topit și amestecați până obțineți un fel de pastă. Forma în care ați copt blatul se tapetează cu folie transparentă și se pune pasta de biscuiți dându-i forma tăvii. Lăsați-o la rece cam 30 minute.

Crema se face ușor. Fierbeți la foc mic laptele cu zahărul , coaja de lămâie și amidonul amestecând continuu. Se obține o cremă care se lasă la răcit. Începeți să mixați untul cu ricotta și adăugați câte puțin din crema făcută anterior ,răcită. Gata crema!

Începem asamblarea. Blatul se taie în 2 foi.Pe o foaie se întinde puțină cremă, piersici tocate , foaia de biscuiți, cremă iar piersici și ultima foaie de blat. Îmbrăcați tortul în cremă și ormați după cum vă place!



Poftă bună!

luni, 25 iulie 2011

paste cu roșii și busuioc


Fac paste destul de des, preferatele lui Cleo, le papă cu mânuța :))
Sunt foarte bune și nu e complicat să le faci!

Ai nevoie de:
400 g paste făinoase
1 ceapă
1 cană sos de roșii
câteva fire busuioc
parmezan
ulei de măsline
sare, piper

Mod de preparare:
Puneți pastele la fiert urmând indicațiile de pe ambalaj inclusiv timpul de fierbere.Eu le-am fiert 9 minute. Nu uita să adaugi sare în apa de fierbere.
Pregătim sosul. Ceapa se taie mărunt și se prăjește în puțin ulei până când devine transparentă. Se adaugă sosul de roșii, sare și piper. Se fierbe puțin și se adaugă busuiocul tăiat mărunt. Gata!
Scurgeți apa de pe paste și așezațile în farfurii. Adăugați puțin sos deasupra lor, parmezan și puțin busuioc mărunțit. După gust se poate pune și puțin ulei de măsline (asta-mi place mie :D ).

Serviți cu poftă!



Și dacă e cu busuioc participă la provocarea Dulce Românie gazduită luna asta de Flory .

duminică, 24 iulie 2011

vineri, 22 iulie 2011

budincă de ciocolată cu sos de lămâie


Nu prea ne  batem noi pe budincă dar Găbița de câteva zile mă tot bătea la cap să-i fac budincă.
(ce fac reclamele...) și dacă e cu ciocolată îmi place și mie! I-am mai făcut și un sos delicios de lămâie și ... am păpat de numai!

Ai nevoi de : 
250 ml lapte integral
2 linguri cu cacao
3 linguri cu amidon
4 linguri zahăr
25 gr ciocolată amăruie

Pentru sos:
2 linguri zahăr brun
miezul de la 1 jumătate de lămâie
3 lingurițe lapte praf
2 linguri apă

Mod de preparare:

Am pus laptele la fiert(am oprit puțin din el). Am amestecat cacaua cu amidonul,zahărul și laptele rămas. Compoziția obținută am pus-o peste laptele de pe foc(care fierbea) și am fiert-o amestecând continuu, până s-a îngroșat. Am luat-o de pe foc și am adăugat ciocolata mărunțită amestecând până s-a topit. Am pus budinca în formă și am răcit.
Sosul: Zahărul l-am caramelizat  și am pus peste el miezul de lămâie tocat. Am amestecat bine cam 1 minut și am pus laptele praf amestecat cu apă. L-am lăsat să fiarbă până s-a îngroșat apoi am strecurat sosul și l-am  lăsat la răcit. 
Am scos budinca din formă și am servit-o cu sosul. Credeți-mă sosul este minunat!
Poftă bună!

joi, 21 iulie 2011

prăjitură cu mere și nucșoară

O prăjitură aromată și gustoasă!

Ai nevoie de:
5 ouă mari
8 linguri zahăr brun
(se poate folosi și din cel normal)
8 linguri făină
1 linguriță praf de copt
3 mere mai mari
zahăr brun(aici neapărat din acesta!)
nucșoară
suc de lămâie

Mod de preparare:
 Începem cu merele. Se curăță de coajă și se taie feliuțe. Se fierb în apă cu suc de lămâie până când acestea devin moi.Se scurg de apă și se lasă să se răcească în strecurătoare.
Ouăle se separă. Albușurile se bat spumă tare cu zahărul adăugat treptat. Încorporați gălbenușurile și făina cernută cu praful de copt( eu am uitat de el, așadar merge și fără!)  adăugată tot treptat. Compoziția obținută se pune în tava tapetată iar deasupra se pun merele răcite. Presărați zahăr brun din abundență și nucșoară. Coaceți la foc potrivit până trece testul cu scobitoarea. 

 Poftă bună!

miercuri, 20 iulie 2011

prepelițe la cuptor cu cartofi


Aceste prepelițe gustoase s-au terminat imediat și nu pentru că sunt micuțe, ci pentru că sunt nemaipomenite!
Carnea fragedă,dulce și aromată este fantastică! Merită să încercați măcar o dată!
 Ca prepelițele să fie gustoase ,
Ai nevoie de:

4 prepelițe
5 cartofi
rozmarin
usturoi
ulei de măsline
1 pahar vin alb
sare,piper

Mod de preparare:

Prepelițele se curăță. Mai au pene mici și alte organe care nu sunt tocmai bune de mâncat. După ce le-ați curățat și spălat le faceți un masaj de relaxare! Nu cu ulei de masaj, ci cu ulei de măsline. Le așezați frumos pe tavă și le presărați cu sare și piper. Puneți și cartofii cubulețe , mai presărați sare și piper și pe ei și bineînțeles nu uitați și de puțin ulei de măsline.  Mai puneți în tavă 2 căței de usturoi ,crenguțe de rozmarin și vinul. Puneți tava în cuptorul preîncalzit la foc mai mic și lăsați prepelițele să se bronzeze :D. Din când în când mai luați cu lingura puțin din sosul din tavă și puneți peste prepelițe.
Le serviți  calde alături de cartofi.
Poftă bună!

marți, 19 iulie 2011

tartă cu fructe de pădure


Pentru început  ignorați bananele de pe tartă :) vă spun pe parcurs ce e cu ele acolo. 
Până atunci vă spun cum caut eu fructe de pădure de cam o lună! Mă credeți? Trebuie să mă credeți că le-am căutat o vreme bună până aseară... aseară ce văd eu într-un loc destinat doar lor? Minunatele fructe de pădure! Bine ce a mai rămas că am ajuns la magazin aproape când era să pună lacătul pe ușă. Așadar afine ... bătea vântul în locul lor :( S-au evaporat :))
Oricum am găsit niște zmeură , mure și coacăze roșii .Uraaa!!!
Și astea s-au înjumătățit până am ajuns acasă :D am mai aruncat în coș niște zahăr brun, unt, lapte șiii ...am făcut tartă!
Ca să o faci ,
Ai nevoie de:

Pentru crustă:
120 g unt
8 linguri zahăr brun
1 ou mare
1 linguriță praf de copt
un praf de sare
făină cât cuprinde

Pentru cremă:
1 cană cu lapte
3 linguri amidon
5 linguri zahăr brun
 vanilie
fructe de pădure

Mod de preparare:
Untul cu zahărul le-am mixat , am pus oul sarea și făina cernută cu praful de copt. Am frământat un aluat nelipicios pe  care l-am învelit în folie și l-am lăsat la rece 30 de minute apoi l-am întins și l-am pus în tavă. Nu i-am îndreptat marginea l-am lăsat mai așa mai rustic că doar e pentru fructe de pădure. Am copt în cuptorul încins la 180 GC după ce am înțepat cu furculița. Când a fost gata am lăsat crusta să se răcească pe grătar.

Am făcut crema. Am amestecat laptele cu amidonul  și zahărul. Am fiert la foc mic până s-a îngroșat am pus vanilia și am răcit-o.Am pus-o peste crustă.Deasupra am pus puțin sos de ciocolată făcut ca aici și am făcut un efect marmorat cu furculița. 
Până aici toate bune am început să pun fructele că na așteptau de ceva vreme și vine Găbița:
- Oaaa mami pui fructele?
-Da ,zic eu.
-Nu pui și banane?
-Nu mami, că e tartă doar cu fructe de pădure , iar banana nu crește în pădure cu murele. Mai știi cand am fost la plimbare prin pădure și am găsit mure ? Ai văzut că n-am găsit și banane?
- Da , dar eu vreau și banane! 
-Lasă că-ți pun doar ție în farfurie!
-Nu, pune acolo să vadă și iubi!
-Hai măi mami...
Și a început : Pune banane , pune banane(ca la greva), a venit și Cleo în ajutor... ce era să mai fac? Am pus banane și gata! 
Au fost foarte mulțumite!


O tartă simplă dar aromată!
 Sper să vă placă și vouă.

Poftă bună!

Tarta pentru Provocarea Dulce Românie găzduită luna asta de Flory.

luni, 18 iulie 2011

desert Hello Kitty pentru copii



Foarte mult s-au mai bucurat fetițele mele care după ce s-au trezit au văzut pe masă pe Hello Kitty! Mai ales Cleo care este foarte "îndrăgostită" de personaj. Dacă mergem prin magazine cu hăinuțe pentru copii aș vrea să o vedeți cu umerașele cu tricouri , maieuri  , papuci, jucarii mai nou și-a luat și hârtie igienică și visează și la o umbrelă tot cu Hello Kitty!  Cleuța mea  ... Găbița în schimb aleargă după ochelari de soare , jucării de prințese și hăinuțe mai mult rochițe frumoase , cărți și creioane.
Dar să revenim. Am făcut desertul cu:

gris
1 cană cu lapte
50 gr unt
zahăr
ciocolată

Mod de preparare: 

Compoziția blatului de tort am pus-o într-o tava mare cât cuptorul și am copt-o. Apoi am decupat-o în formă de Hello Kitty. Cum cu ce? Fie decupați un carton și tăiați cu cuțitul blatul, fie faceți ca mine am spălat forma de jucat în nisip (că și de-astea și-au luat fetițele mele :D ) si am decupat ușor cu ea! Să nu râdeți! Dar nu am mai avut timp și chef să caut pe internet să desenez(scos la imprimantă) decupat... mai simplu cum am făcut eu!  Buuun! Am pus dulceață de căpșune pe o bucată de blat si am pus peste ea altă bucată.
Laptele l-am pus la fiert.Am pus gris până s-a îngroșat și am îndulcit după gust. Am lăsat să se răcească și am pus și untul. Am îmbrăcat pe Hello Kitty în această cremă de gris și i-am făcut nasul din dulceață și fundița din dulceată amestecată cu cremă ,ochii și mustața din ciocolată. 
Au ieșit  4 de astfel de deserturi și au fost delicioase !

Poftă bună!


sâmbătă, 16 iulie 2011

Cremă de fasole boabe cu ulei aromat

 Îmi place mult rozmarinul. 
Am făcut un ulei aromat cu rozmarin special pentru această cremă de fasole.


Ai nevoie de:
Fasole boabe dintr-o conservă
(dacă vreți puteți să fierbeți fasole uscată)
1 cățel de usturoi
rozmarin
ulei de măsline
sare ,piper

Mod de preparare:

Am presat boabele de fasole spălate.Într-o tigaie am pus  3 linguri cu ulei de măsline și usturoiul pisat. Am prăjit foarte puțin și am pus totul peste fasole. Am amestecat bine. Bineînțeles că am potrivit de sare și piper. Crema rezultată se pune într-un vas. În tigaia spălată bine se pun alte 3-4 linguri cu ulei de măsline și o crenguță mai mare  de rozmarin sau 2 mai mici. Se prăjește până când rozmarinul își schimbă culoarea. Se pune uleiul peste fasole și se servește crema cu bastonașe de morcovi și țelină.

Poftă bună!


vineri, 15 iulie 2011

desert cu banane și pere


Să vă mai spun ce miros domnea și mai domnește în bucătăria mea?
Serviți vă rog sunt calde , încă!

Ai nevoie de:

Pentru bază:
1 cană făină
1 cană biscuiți dulci fărâmați
1/2 cană zahăr
2 ouă
1 linguriță praf de copt
120 gr unt
un praf de sare

Pentru Umplutură:
50 gr unt
8 linguri zahăr
2 banane
1 pară
1 ou
2 linguri făină

Pentru ornat:
banane
zahăr
sos de ciocolată preparat ca aici


Mod de preparare:

Începem cu baza.Am amestecat făina cu buscuiții, zahărul,sarea, praful de copt cu untul rece tăiat cuburi. Le-am amestecat repede cu mâna. Apoi am încorporat ouăle. Am frământat foarte puțin un aluat nelipicios pe care l-am învelit în folie transparentă și l-am pus la rece cam 30 minute. Timp în care am făcut:
Umplutura. Am amestecat untul cu zahărul. am pus piure făcut din banane și para tăiată mărunt dupăcare am încorporat oul și făina.
Aluatul întins pe masa înfăinată se decupează cercuri de mărimea formelor pentru brioșe și groase de 1-1.5 cm. Am pus cercurile pe fundul formei unsă cu unt și am pus peste ele umplutura cu banane. Am copt la 175-180 GC până au devenit aurii.
Decorul l-am făcut așa:
Într-o tigaie am caramelizat zahăr și am pus feliuțe banane peste el. Le-am întors și am oprit focul. Feliuțele de banane se pun peste prăjiturele iar peste ele puțin sos de ciocolată.
Așa arată tăiate. Au ieșit 18 prăjiturele nu foarte mari.


 Poftă bună!

supă cremă de legume cu carne de curcan


O supă gustoasă!

Ai nevoie:
1 ceapă
2 morcovi
1 dovlecel
3 cartofi potriviți
telină
ardei
carne de curcan
(de care vreți, piept ,pulpe sau aripi de curcan)
ulei de măsline
sare,piper
iaurt sau smântână

Mod de preparare:

Ceapă tăiată mărunt se pune în puțin ulei de măsline ,la prăjit. Se adaugă morcovii tăiați rondele, ardeiul tăiat mărunt, cartofii cubulețe, telină și dovlecelul. Amestecați legumele și puneți carnea. Lăsați câteva minute și adăugați apă cât să le acopere. Fierbeți la foc potrivit. După ce carnea e fiartă o scoateți și o tăiați bucățele.  Supa de legume se pasează și o amestecați cu iaurt sau smântână.Potriviți de sare și piper.  
Serviți supa cremă cu bucățele de carne.

Poftă bună!

joi, 14 iulie 2011

lipii și shaorma


Dacă vi se pare că ați mai văzut o astfel de postare undeva, nu vă mai gândiți unde ,că vă spun eu! 
Ați văzut la Sarah.
Ea a propus o rețetă de lipii extraordinară! Bravo Sarah și mulțumesc frumos! 
Vă spun pe cuvânt că am încercat o grămadă de rețete , unele numai lipii nu erau altele erau tari, altele nu se puteau plia se rupeau ooo nu mai spun, însă acestea sunt super!

 Rețeta e simplă!

Ai nevoie de:

250 g făină
3 linguri ulei
(Am pus de măsline, nu stiu de care a folosit Sarah)
 apă fierbinte
1/2 linguriță sare


Mod de preparare:

Am pus făina cernută într-un vas. Am adăugat sarea, uleiul și apă. Am amestecat cu lingura până cand s-a format un aluat.L-am frământat. Puneți câtă apă este nevoie. A rezultat un aluat fin,neted și nelipicios.

 Buuun! Acum am împărțit aluatul în 5 biluțe. Le-am întins subțire pe masa înfăinată apoi le-am uns cu puțin ulei și  l-am rulat.Am format un melc.Am pus melcișorii în frigider înveliți în folie transparentă. I-am lăsat să se odihnească 30 de minute acolo și i-am reîntins pe masa foarte puțin înfăinată . Am copt lipiile în tigaia încinsă bine , neunsă, pe o parte și pe cealaltă. Au ieșit 5 lipii super!

Și ce poți să faci cu niște lipii bune? Ce vrei tu! 
Eu am făcut shaorma. Nu ca aceea pe care o cumperi de la fast food , e altfel.

Am folosit:

Lipii
roșii
ceapă albă și roșie
carne de curcan
cartofi
varză
țelină
iaurt
muștar
ulei de măsline
sare,piper
suc de lămâie

Am făcut așa:

Cartofii tăiați ca pentru prăjit i-am pus în tavă. Lângă ei am pus carnea tăiată bucați. Am presărat sare, piper și puțin ulei de măsline. I-am pus să se odihnească în cuptor cam pe la  170 GC  până au fost gata. După ce au fost gata am tăiat carnea bucățele mici. 
Apoi am tăiat roșiile și ceapa feliute, varza fideluță și telina verde mărunt. Am pus sare și piper. Peste varză am stors puțină lămâie. 
Din iaurt,muștar si ulei de măsline puse după gust , sare și piper  am făcut un sos.
Am pus toate ingredientele în lipii și am servit. 
Delicios!

Poftă bună!

marți, 12 iulie 2011

pere cu sos de ciocolată



Pe căldura asta nici nu îndrăznesc să dau drumul la cuptor!
Pentru desert am făcut ceva rapid care nu necesită prea mult foc.
Pere cu sos de ciocolată.

Ai nevoie de:

2 pere
2 căni cu apă
5 linguri cu zahăr
coaja și sucul de la 1 lămâie mai mică

Pentru sosul de ciocolată:

50 gr ciocolată amăruie
2 linguri zahăr pudră
4 linguri smântână dulce
1 lingură cacao îndulcită


Mod de preparare:

Am folosit pere din soiul bosc. Din acelea cu coaja subțire, maro și mai tare ca la alte soiuri.
Am curățat perele de coajă lăsându-le codițele apoi le-am dat cu suc de lămâie să nu oxideze. Într-un vas mic și înalt am pus apa ,zahărul sucul de lămâie și coaja dată pe răzătoare.Am ras coaja subțire, doar cea galbenă direct în oală.
Am pus la fiert apa și când a început să fiarbă am pus perele cu codița în sus. Le-am fiert la foc mic până când o scobitoare a intrat ușor în pară.Cam 10 minute. Le-am scos din apă și le-am lăsat să se răcească pe un grătar, astfel se scurg și de apă. Au un miros fantastic și rezistă la fiert, adică nu se înmoaie.

Am început să fac sosul de ciocolată. Într-o oală mică cu fundul gros am pus ciocolata bucățele, smântâna, zahărul și cacaua. Le-am pus pe foc doar câteva secune apoi am amestecat până la topirea ciocolatei și omogenizarea sosului.
Puneți para pe o farfurie, turnați sos de ciocolată peste ea și serviți-o cu o cupă de înghețată.

Este bun și răcoros!

Poftă bună!

sâmbătă, 9 iulie 2011

salată de fenicul cu țelină



Recunosc că nu prea sunt (mai bine spus  "nu eram") prietenă cu feniculul, în schimb cu țelina mă înțeleg bine,bine! De fiecare dată când treceam pe lângă fenicul prin magazin mă uitam la el arată fantastic însă mirosul mă trimitea la plimbare .
Aseară am zis, gata! L-am luat și l-am pus în coș, că doar sunt o fată deschisă  provocarilor și o să fiu prietenă și cu feniculul, frumosul de el!

Am început încet cu o salată în care am pus-o și pe prietena mea țelina.

Ai nevoie de:

Fenicul
țelină tijă verde
suc de lămâie
sare, piper

Mod de preparare:

Am tăiat feniculul fideluță mai groasă iar țelina feliuțe frumoase. Le-am aranjat pe farfurie am stors lămâie și am pus sare și piper. Apoi am servit salata. 
Defapt acum o servesc , sper că nu am mâncat și vre-o literă din text :))

Poftă bună!

roșii marinate cu busuioc și oțet balsamic


O rețetă delicioasă, pentru o gustare! Aroma oțetului balsamic se îmbină fantastic cu cea a uleiului de măsline și a roșiilor cu busuioc!
Am văzut  ceva asemănător pe un canal tv culinar, doar că tipa de acolo punea cubulețe de pâine prăjită în sosul format.
Este bun și așa, am făcut ,dar parcă prea mult oțet se îmbibă în pâine și nu poți mânca decât foarte puțin, așa că mai bine le fac separat să pot controla sosul adăugat pe feliuța de pâine.
Este un preparat specific în Italia.

Ai nevoie de:

1 ceapă roșie
3 roșii mai mari
5 linguri ulei de măsline
10 linguri oțet balsamic
1 linguriță zahăr
1/2 linguriță sare
1/2 linguriță piper
2 căței de usturoi
1 legătură busuioc
parmezan
pâine

Mod de preparare:

Ceapa se taie solzișori. Roșiile se taie felii subțiri. Din ulei,oțet,zahăr,sare,piper și usturoiul mărunțit se prepară un sos. Busuiocul se taie mărunt.
Într-un vas se pun câteva feliuțe de roșii peste ele întindem ceapă,busuoic și punem  puțin din sos. Se repetă procedura până la terminarea roșiilor. Acoperim vasul și lăsam la rece cam 30 min. 
Se scot din frigider pentru a servii gustarea la temperatura camerei.
Pâinea se taie felii care se pun pe o tavă . Se coc în cuptor câteva minute până devin aurii. Se întorc feliile.
Se servesc feliuțe de roșii pe pâine și presărăm parmezan.
Sunt foarte bune!

Poftă  bună!

Rețetă participantă la provocarea "Dulce Românie" găzduită de Flory.

vineri, 8 iulie 2011

cous-cous pufos și aromat



Ai nevoie de:

250g cous-cous
3 linguri ulei de floarea soarelui
supă de legume
70 g unt
1 cățel de usturoi
pătrunjel


Mod de preparare:

Puneți cous-cous-ul într-un vas și adăugați uleiul. Amestecați bine cu o furculiță. Între-timp puneți într-o oală antiaderentă, să fiarbă, cam 300 ml supă de legume sărată după gust. Când aceasta fierbe adăugați cous-cous-ul mestecând delicat cu furculița până când acesta a absorbit toată supa.
Acoperiți oala , opriți focul și lăsați-l așa 2 minute. După trecerea timpului indicat se pune untul. Aduceți din nou la fierbere pentru alte 3 minute  la foc mic, mestecând delicat cu furculița.
Acum este gata cous-cous-ul. Lăsați-l acoperit.

Pentru ai da aromă, deși este aromat și gustos și fără usturoi și pătrunjel , punem într-o tigaie puțin ulei de măsline pătrunjelul tocat mărunt.Prăjim până când pătrunjelul e crocant și adăugăm usturoiul pisat. Mai lăsam pe foc doar cât să se aromeze uleiul de la usturoi.

Servim cous-cous-ul cald cu ulei aromat și pătrunjel crocant. E delicios!

Poftă bună!

joi, 7 iulie 2011

Limonadă cu fructe




O băutură aromată și parfumată!

Ai nevoie de:

Apă
zahăr
lămâie
necterine
struguri
cubulețe de gheță

Mod de preparare:
Din apă, zahăr și suc de lămâie se prepară o limonadă după gustul fiecăruia. Puneți limonada în pahare. Adăugați feliuțe de struguri, nectarine și cubulețe de gheață.
Serviți imediat!

Poftă bună!

marți, 5 iulie 2011

salată cu ton


Da. De unde să încep? Bine, încep de la faptul că prințesele mele iubesc peștele de orice fel.
Iar tonul dacă e fără oase , nu se mai chinuie să aleagă oase, l-ar mânca până n-ar mai putea!
Le-am învățat cu salată cu ton. E atât de gustoasă...

Ai nevoi de:
mix de salată verde
frunze de pătrunjel
morcov fâșii
ceapă roșie
roșii
ton din conservă
alune prăjite
maioneză
suc de lămâie
ulei de măsline
sare,piper

Mod de preparare:

Puneți într-un vas salata,morcovul,ceapa tăiată rondele, frunzele de pătrunjel, roșiile bucăți mai mici, tonul bucăți și amestecați. Într-un vas mai mic amestecați puțină maioneză cu sare,piper, ulei de măsline și mult suc de lămâie. Puneți sosul obținut peste salată și amestecați ușor. Presărați alune prăjite și serviți.
Dacă alunele sunt sărate reduceți adaosul de sare din sos!

Poftă bună!


Provocarea "Dulce Românie" a lunii iulie este găzduită de...



Daaa, a început în octombrie la Mihaela apoi a mers din blog în blog, lună de lună, până a ajuns la Flory!
Am participat la aproape toate, la câteva am tras chiulu' însă luna aceasta am să particip cu siguranță, pentru că am o rețetă deja preparată!
Este un proiect inițiat de Mihaela care ,bravo ei , a știut ce face!   Așa poți cunoaște atât de multe gospodine talentate și rețete super!
Cum spuneam particip cu o rețetă pe care Sarah le-a numit "acadele drăgălașe". Defapt sunt Roșii cherry îmbrăcate în prosciutto. Dacă mai prepar ceva cu ingredientele propuse de Flory (fructe de pădure și busuioc), am sa mai particip cu o rețetă.
Și dacă vreți să vă delectați privirea cu rețete minunate puteți urmării provocarea din lună în lună.

Octombrie - Dovleacul la Mihaela
Noiembrie - Nuci cu Usturoi la Furnicuța Boscodina
Decembrie- Pește și Fructe de mare la Alison
Ianuarie- Rucola și Ciuperci la Alinuța
Februarie- Ciocolata la Miha
Martie - Cafea și Vin la Carmen
Aprilie- Miere și Miel la Mimmi
Mai- Sparanghel și Dulce de leche la Alina
Iunie- Cireșe și Menta la Antonina
Iulie- Fructe de pădure și busuioc la Flory

Așadar dacă ai o rețetă cu unul sau ambele ingrediente propuse luna aceasta de Flory , nu mai sta  pe gânduri și hai să ne-o arăți!

PS. Imaginea este creata de mine cu imagini de la provocarile desfășurate până acum. Am luat imagini în mod aleatoriu fară vre-o preferință aparte pentru niciuna dintre ele. Nu l-am inclus pe toate din cauza spațiului disponibil, insuficient! Se pot vedea toate pozele rețetelor la fiecare provocare desfășurată lunar.

luni, 4 iulie 2011

Salata Russa sau Salata Olivier


Salata Russa a fost creată de către Lucien Olivier prin anii 1860 într-un restaurant din Moscova, de aici și numele ei. Bineînțeles că rețeta era secretă și bineînțeles că a existat și cineva care să o fure ca să se bucure o lume întregă de gustul ei.
Se știa că are în compoziție  ingredientul de bază cartofi cu castraveți cruzi și acri, lăptuci,ouă ,boabe de soia, carne de pui sau  rață afumată, pește și altele toate în diferite combinații.
De aici fiecare poate să adapeze rețeta în funcție de preferințe toți spunând că este rețeta originală.

Salata mea nu știu dacă e originală și nici nu mă interesează atata timp cât eu o savurez cu plăcere!

Ca să o faci ,

Ai nevoie de:
3 cartofi mari
2 morcovi
1 ceașcă cu mazăre
1 ceapă roșie mică
castraveți acri
maioneză
suc de lămâie
ouă
sare,piper

Mod de preparare:

Cartofii se pun la fiert în coajă.Când sunt fierți se curăță de coajă și se taie cubulețe mici la fel și castraveții. Morcovii curățați de coajă se fierb. După ce au fiert se taie cubulețe mici. Dacă aveți mazărea congelată se poate fierbe cu morcovii. Ceapa se taie cât se mărunt puteți.
Amestecați toate ingredientele reci. Maioneza se amestecă cu suc de lămâie și se  pune peste ingrediente.
Potriviți de sare și piper. Serviți salata cu ouă fierte.

Am mâncat mai multe feluri de salată Russa și  cu carne de pui  (aceea avea gust  mai mult de salată de boeuf), însă aceasta mi se pare cea mai potrivită pentru numele său.


Poftă bună!

duminică, 3 iulie 2011

roșii cherry "îmbrăcate" în prosciutto


O gustare delicioasă care merită încercată!

Ai nevoie de:

Roșii cherry
prosciutto
busuioc proaspăt
ulei de măsline
scobitori

Mod de preparare:

Se spală roșiile. Șunca se taie fâșii , la capătul ei se pune o roșie dupăcare se rulează înbrăcând roșia în șuncă. Se prinde capătul cu o scobitoare și se așează pe tavă. Faceți cât de multe doriți! 
 Puneți tava cu rosiile îmbrăcate în cuptor cam 10-15 minute la foc potrivit. Când sunt gata se servesc cu busuioc mărunțit presărat peste ele și ulei de măsline.

Poftă bună! 

sâmbătă, 2 iulie 2011

salată de pătrunjel cu roșii cherry


Salata mea preferată! O fac de fiecare dată când am ocazia. Este foarte bună și sănătoasă!
Eu o savurez simplă, cum zice iubi meu , nu-i stric gustul cu altceva!

Ai nevoie de:

1 legătură de pătrunjel proaspăt
roșii cherry
ulei de măsline
suc de lămâie
sare,piper

Mod de preparare:

Frunzele de pătrunjel se spală și se toacă mărunt. Roșiile se taie în patru. Se amestecă bine roșiile cu pătrunjelul și se pune sare, piper ,suc de lămâie amestecat cu ulei de măsline, după gustul fiecăruia.
Se poate servii simplă așa cum e sau alături de carne la grătar ca pe orice salată.

Poftă bună! 

vineri, 1 iulie 2011

smochine cu brânză proaspătă


Ușor de făcut și  este un platou cu aspect plăcut potrivit pentru cei care iubesc gustul dulce sărat.

Ai nevoie de:

2 smochine
cremă de brânză proaspătă
mix de salată
salam picant 
feliuțe de lămâie


Mod de preparare:

Pe o farfurie așezați un strat de salată. Tăiați smochinele în patru(nu până jos) și puneți în mijlocul lor crema de brânză. Se pune pe farfurie salamul și lămâia. Presărați sare,piper și serviți!

Poftă bună!